Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκρινε ότι δεν προέκυψαν νέα στοιχεία που να δικαιολογούν την επανεκκίνηση της έρευνας – Η υπόθεση παραμένει στο αρχείο
Παραμένει στο αρχείο η πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, καθώς ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απέρριψε τα αιτήματα για επανέναρξη της έρευνας που είχαν καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης και ο δικηγόρος Ζαχαρίας Κεσσές. Ο Ευάγγελος Μπακέλας έκρινε ότι δεν έχουν προκύψει νέα στοιχεία που να δικαιολογούντο άνοιγμα της δικογραφίας.
Ειδικότερα, με τέσσερις ξεχωριστές εισαγγελικές πράξεις, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απέρριψε τα σχετικά αιτήματα, επισημαίνοντας ότι το αποδεικτικό υλικό που προσκομίστηκε δεν διαφοροποιεί όσα είχαν ήδη εξεταστεί στις προηγούμενες εισαγγελικές έρευνες.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του, δεν συντρέχουν προς το παρόν οι νόμιμες προϋποθέσεις για να ανοίξει εκ νέου η υπόθεση.
Τι αποφασίστηκε για τα αιτήματα Σαμαρά και Σπίρτζη
Σε ό,τι αφορά το αίτημα του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ζητούσε την πλήρη διερεύνηση της παρακολούθησής του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκρινε ότι δεν κατατέθηκαν νέα στοιχεία πέραν όσων είχαν ήδη αξιολογηθεί στις έρευνες που είχαν προηγηθεί.
Αντίστοιχη ήταν η κρίση και για το αίτημα του Χρήστου Σπίρτζη. Παρότι προσκομίστηκαν ηλεκτρονικά μηνύματα από το κινητό του, μεταξύ των οποίων και email με την ένδειξη «απόρρητο», ο εισαγγελέας έκρινε ότι δεν προκύπτει κάποιο νέο αποδεικτικό στοιχείο που να μεταβάλλει τα δεδομένα της υπόθεσης.
Απορριπτική ήταν η εισαγγελική κρίση και για τα αιτήματα του δικηγόρου Ζαχαρία Κεσσέ – εκπροσωπεί θύματα των παρακολουθήσεων – τα οποία στηρίζονταν τόσο στην πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση για τους τέσσερις κατηγορούμενους όσο και στις δημόσιες τοποθετήσεις του Ταλ Ντίλιαν.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του εισαγγελέα, ο Ντίλιαν, ο ιδρυτής της Intellexa που έχει δηλώσει πως πούλησε το λογισμικό Predator σε κρατικές αρχές, ως πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση, δεν μπορεί να εξεταστεί ως μάρτυρας. Για τους ίδιους νομικούς λόγους δεν μπορούν να καταθέσουν ούτε οι υπόλοιποι καταδικασθέντες, ούτε άλλα πρόσωπα που έχουν εμπλακεί δικαστικά στην υπόθεση.
Η επόμενη δικαστική εξέλιξη
Παρά την απόρριψη των αιτημάτων για νέα έρευνα, η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης δεν έχει ολοκληρωθεί. Η εκδίκαση της υπόθεσης των τεσσάρων καταδικασθέντων σε δεύτερο βαθμό έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί στο Εφετείο τον προσεχή Δεκέμβριο.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 7/8/2026 #ODUSSEIA #ODYSSEIA
