//

ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ;

          Μέχρι τις 31 Αυγούστου θα παραμείνει κλειστή η Βιβλιοθήκη μας λόγω κανονικής άδειας της μοναδικής υπαλλήλου.

          Η Βιβλιοθήκη θα επαναλειτουργήσει την Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, εάν φυσικά έχει πραγματοποιηθεί η συμπληρωματική απόσπαση της Βάσως Μαθιουδάκη, όπως έχουμε ζητήσει. 

          Θα έπρεπε κανονικά να είχε υπογραφτεί από τα τέλη Ιουλίου, όπως αρμοδίως μας είχαν υποσχεθεί, η σχετική υπουργική απόφαση. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

          Επομένως, με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι αμφίβολη η επαναλειτουργία της Βιβλιοθήκης  την 3η Σεπτεμβρίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται…   

         Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι από την ιστοσελίδα μας (http://vivl-lixour.kef.sch.gr – fb και καναλι you tube) μπορείτε να ενημερωθείτε για το σύνολο των εκδηλώσεών μας τον Ιούλιο και Αύγουστο και να δείτε τα σχετικά video.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

          Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε

–στο Δήμο Ληξουρίου και ειδικότερα στον Αντιδήμαρχο Υποδομών, Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Δημοτικών Κοινόχρηστων Χώρων  κ. Έκτορα Αντωνάτο για την κατασκευή της ράμπας στον προαύλειο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου,

–στον κ. Γεράσιμο Νεόφυτο για την οικονομική του ενίσχυση προς τη Βιβλιοθήκη μας.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

          Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη από το 2019 μέχρι και το 2023 προχώρησε στην έκδοση οκτώ βιβλίων. Από αυτά έχουν ήδη εξαντληθεί τα εξής: Γιώργος Γ. Αλισανδράτος, «Για τον Μικέλη Άβλιχο» (έκδοση 2022), σε επιμέλεια Πέτρου Πετράτου, Δώρα Φ. Μαρκάτου, «Δημόσια μνημεία για το Εικοσιένα και τους Βαλκανικούς Πολέμους – Επιλογή άρθρων», (έκδοση 2023)  και Παυλίνα  Κομητοπούλου, «Οικονομία και κοινωνική οργάνωση στην Παλική της Κεφαλονιάς (τέλη 16ου – μέσα 17ου αιώνα)», (έκδοση 2023).

          Τα υπόλοιπα, όπως αναφέρονται παρακάτω, μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος – τηλ. 26710-92411) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς – τηλ. 26710-26872) στο Αργοστόλι:

1. Σύμμικτα Παλικής  (έκδοση 2019) – δύο τόμοι με ποικίλα θέματα για την Παλική (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, εικαστικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.) γραμμένα από εξαίρετους Κεφαλονίτες, και όχι μόνο, επιστήμονες και ερευνητές, σε επιμέλεια Πέτρου Πετράτου.

2. Ηλίας Τουμασάτος, Οι λέξεις που κρύφτηκαν στα φατνώματα. Ένα βιβλίο αφηγείται… (έκδοση 2020) – ένα παραμύθι/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής (εικονογράφηση Ελβίρας Στρατιώτη).

3. Πέτρος Πετράτος, Σελίδες Κεφαλονίτικης Ιστορίας: Κατοχή – Αντίσταση –Εμφύλιος (έκδοση 2022) – συγκεντρωμένες σε έναν τόμο οι περισσότερες μελέτες του Πέτρου Πετράτου, που αναφέρονται στην κατοχική και εμφυλιοπολεμική περίοδο της Κεφαλονιάς ή σχετίζονται με πρόσωπα και γεγονότα θιακοκεφαλονίτικου ενδιαφέροντος εκείνης περιόδου.

4. Πρακτικά του Επιστημονικού Συνεδρίου: Τα Εκκλησιαστικά Αρχεία, πηγή Ιστορίας και Πολιτισμού της Κεφαλονιάς, (έκδοση 2022) – συγκεντρωμένες στον τόμο αυτόν 26 ανακοινώσεις ή ομιλίες αντίστοιχων επιστημόνων και ερευνητών με θέματα όπως εκκλησιαστική ιστορία, γενική και κοινωνική ιστορία, ιεροί ναοί και έργα εκκλησιαστικής τέχνης και μουσικής, καινοτόμες εφαρμογές στη μελέτη των εκκλησιαστικών αρχείων κ.λπ., σε επιμέλεια Θεοδώρας Ζαφειράτου.

5. Χρήστος Μαρούλης, Περιήγηση στους βυθούς της Παλικής, (έκδοση 2023) – μέσα στις σελίδες του Λευκώματος θα βρει ο αναγνώστης ενδιαφέρουσες και χρήσιμες πληροφορίες αλλά και θα απολαύσει όμορφες φωτογραφίες διαφόρων ειδών ψαριών καθώς και άλλων εκπροσώπων του ζωοβένθους και του φυτοβένθους, που απαντιούνται στα νερά της χερσονήσου Παλικής.

Στους φίλους, στους εθελοντές και στους χρήστες της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης

 καθώς και σε όλους τους συμπολίτες/όλες τις συμπολίτισσές μας

ευχόμαστε «Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού».

                                                                      ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                   ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 18/8/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA