//

Νίκος Γιαννόπουλος: “ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜΒΡΟ, ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ”

Αναμφίβολα ιστορική θα είναι η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ιθάκη στις 26 του μήνα. Θα είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που ο 84χρονος Ιεράρχης από την Ίμβρο θα έρθει στο Θιάκι.

          Ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως & Νέας Ρώμης αρχικά θα βρεθεί στη Λευκάδα το διήμερο 24-25 Ιουνίου για την εορτή της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Πνεύματος και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ιθάκη.

          Την πρόσκληση έκαναν ο Μητροπολίτης Λευκάδος & Ιθάκης Θεόφιλος (Κωνσταντίνος Μανωλάτος), ο τότε Δήμαρχος Λευκάδος κ. Χαράλαμπος Καλός, αλλά και ο Δήμαρχος Ιθάκης κ. Διονύσης Στανίτσας.

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ ΑΝΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

          Όπως μας είπε ο Δήμαρχος Ιθάκης κ. Διονύσης Στανίτσας, ο κ.κ. Βαρθολομαίος πρόκειται να αναγορευθεί σε επίτιμο Δημότη Ιθάκης: “Ναι, είναι αλήθεια. Η απόφαση αυτή πάρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού μας, μετά την επίσκεψη στο Φανάρι στις αρχές Νοεμβρίου του 2023”.

– Πως θα χαρακτηρίζατε την επίσκεψη του τόσο σημαντικού αυτού Ιεράρχη στο νησί σας;

– “Πρόκειται σίγουρα για μία μέγιστη τιμή, τόσο για την Ιθάκη, όσο και για εμένα που ως Δήμαρχος θα υποδεχτώ τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη. Θα είναι σίγουρα μεγάλη η χαρά και για τους κατοίκους του νησιού, που θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά μία τόσο μεγάλη προσωπικότητα της Ορθοδοξίας”.

– Ποιές ήταν οι εντυπώσεις σας από το ταξίδι στο Φανάρι;

– “Η φιλοξενία ήταν, πράγματι, καταπληκτική. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι εξαιρετικά απλός και καταδεκτικός άνθρωπος. Πολύ φιλόξενος και ευγενικός. Μείναμε όλοι με τις καλύτερες εντυπώσεις”.

-Πείτε μας και λίγα λόγια για την παραμονή του στην Ιθάκη.

– “Στις 24 και 25 του μήνα θα είναι στη Λευκάδα για τον εορτασμό της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Πνεύματος. Το πρωί της 26ης Ιουνίου συνοδευόμενος από 10μελή αποστολή από το Φανάρι θα έρθει στο φιλόξενο νησί μας, όπου και θα παραμείνει έως τις πέντε το απόγευμα. Στο διάστημα αυτό θα αναγορευθεί επίτιμος Δημότης  και θα παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα. Χωρίς υπερβολή οι κάτοικοι της Ιθάκης  περιμένουν πως και πως την άφιξη του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως στο νησί”.

Νίκος Γιαννόπουλος

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 21/6/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA