/

Η Ελλάδα απέχει πολύ από τις 10 χώρες-«παράδεισοι» όπου οι εργαζόμενοι ευημερούν

Έκθεση της Gallup αναφέρει ότι όσοι ευημερούν αναφέρουν σημαντικά λιγότερα προβλήματα υγείας και λιγότερη ανησυχία, άγχος, θλίψη, μοναξιά, κατάθλιψη και θυμό.

Η εργασία, που για πολλούς είναι καριέρα και για κάποιους άλλους δουλειά, καταναλώνει ένα σημαντικό μέρος της καθημερινότητας και της ζωή όλων κι αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο στη συνολική ψυχική υγεία και ευημερία μας.

Ενώ η εργασία γεμίζει με άγχος, θλίψη και θυμό τη ζωή μας, μερικοί την απολαμβάνουν περισσότεροι από άλλους καθώς λαμβάνουν πληρότητα, σκοπό και ευτυχία μέσω της εργασίας.

Έκθεση της Gallup για το 2024, σε πάνω από 160 χώρες με περισσότερους από 128.000 ερωτηθέντες, για την Κατάσταση της Εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο έδειξε ότι το 34% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι «ακμάζουν» μέσα από την εργασία τους, το 58% ότι «δυσκολεύονται» ενώ το 8% παραδέχθηκε ότι «υποφέρει» στη δουλειά.

Όσοι ευημερούν αναφέρουν «σημαντικά λιγότερα προβλήματα υγείας και λιγότερη ανησυχία, άγχος, θλίψη, μοναξιά, κατάθλιψη και θυμό. Αντίθετα, μέσα από την εργασία νιώθουν ελπίδα, ευτυχία, ενέργεια, ενδιαφέρον και σεβασμό».

Η μελέτη προσπάθησε να αξιολογήσει την ψυχική υγεία και την ευημερία των εργαζομένων μετρώντας τις θετικές εμπειρίες τους όπως η ευημερία και η απόλαυση και τις αρνητικές όπως το άγχος, ο θυμός, η ανησυχία, η λύπη και η μοναξιά.

Οι περισσότεροι από τους ευτυχισμένους εργαζομένους στον πλανήτη ζουν σε:

    Φινλανδία: 83%

    Δανία: 77%

    Ισλανδία: 76%

    Ολλανδία: 71%

    Σουηδία: 70%

    Ισραήλ: 69%

    Νορβηγία: 67%

    Κόστα Ρίκα: 62%

    Βέλγιο: 60%

    Αυστραλία: 60%

Οι ευρωπαϊκές χώρες κυριάρχησαν στη λίστα καταλαμβάνοντας 7 θέσεις στην πρώτη 10αδα, με τους Ευρωπαίους να καταγράφουν το χαμηλότερο ποσοστό εργασιακής ανασφάλειας και καθημερινής θλίψης.

Οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη ωστόσο έχουν το «χαμηλότερο περιφερειακό ποσοστό αφοσιωμένων εργαζομένων» με 13%, αν και η Ευρώπη είναι γνωστή για την ισχυρή προστασία της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε σχέση με άλλα σημεία του πλανήτη όπως οι ΗΠΑ, όπου έχει τα χαμηλότερα ποσοστά όσον αφορά την προστασία της εργασίας. Αντίθετα, εκεί η αφοσίωση των εργαζομένων είναι μεγαλύτερη.

«Οι άνθρωποι συχνά αντιπαραβάλλουν την κουλτούρα του να «εργάζομαι για να ζω» που επικρατεί στη Δυτική Ευρώπη με τη νοοτροπία του «να ζεις για να εργάζεσαι» που είναι πολύ έντονη στις ΗΠΑ» υπογραμμίζει η έρευνα. Ωστόσο, «οι αφοσιωμένοι εργαζόμενοι σε χώρες με ισχυρούς νόμους για τα εργασιακά δικαιώματα έχουν την καλύτερη συναισθηματική υγεία».

Η Αυστραλία ήταν μεταξύ των κορυφαίων 10 με το 60% των Αυστραλών να δηλώνει ότι «ευδοκιμούσαν» στην εργασία ενώ το 21% ότι απλά κάνει μια δουλειά. Η μεγάλη έκπληξη έρχεται από την Κόστα Ρίκα, όπου το 62% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι λαμβάνει ικανοποίηση μέσα από την εργασία ενώ το 34% ότι απλά δουλεύει.

Η εμφάνιση του Ισραήλ στη λίστα αποτελεί επίσης έκπληξη καθώς βρίσκεται σε μια περιοχή (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική) όπου το 52% των εργαζομένων «βιώνει καθημερινό άγχος» στην εργασία. Ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα, ενώ παρόμοια συναισθήματα εκδήλωσε το 39% των ισραηλινών.

Στη χώρα μας, ωστόσο, οι εργαζόμενοι -τουλάχιστον αυτοί που έλαβαν μέρος στην έρευνα- δεν εμφανίζονται ικανοποιημένοι με τις συνθήκες που επικρατούν εδώ.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης του Gallup για το 2024 οι Έλληνες είναι στην 7η θέση πανευρωπαϊκά στη λίστα με τους υπαλλήλους που σκοπεύουν να φύγουν από την δουλειά τους και βρίσκονται ενεργά σε αναζήτηση νέας εργασίας, ακριβώς επειδή δεν είναι ικανοποιημένοι με τον νυν εργοδότη τους.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι οι τρίτοι πιο αγχωμένοι στην Ευρώπη, νιώθοντας μεγάλη πίεση στη δουλειά τους.

Γενικότερα, οι Έλληνες που απάντησαν στο σχετικό ερωτηματολόγιο εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τη ζωή τους, με βάση και τις καταστάσεις που βιώνουν στην εργασία τους. Η 26η θέση της Ελλάδας ανάμεσα στις 38 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου σε αυτόν τον άτυπο «δείκτη ευτυχίας» αποτελεί αναμφίβολα ένα πεδίο προβληματισμού.

Ως προς τον θυμό σε καθημερινή βάση βρισκόμαστε στην 17η θέση και ως προς τη λύπη κατατασσόμαστε 14οι.

Τέλος, πολύ χαμηλά βρίσκεται η χώρα μας (26η) ως προς το «κλίμα» στην αναζήτηση εργασίας, με τους περισσότερους να θεωρούν ότι δεν πρόκειται εύκολα να βρουν δουλειά, εφόσον βρίσκονται ή μπουν στη διαδικασία να ψάξουν, αυτή την περίοδο.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 13/6/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA