Newsweek: Ο Σόιμπλε μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη από τον Τσίπρα

«Πρώτον, η πεποίθηση ότι οι τεράστιες συνέπειες μιας ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη μπορούν να ελεγχθούν, θα καταστήσει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ περισσότερο πιθανή και όχι λιγότερο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ευρωζώνη μπορεί να διαχειριστεί μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

Επίσης όπως επισημαίνεται παραμένει απίθανη μια έξοδος της Ελλάδας, όχι τόσο επειδή η Γερμανία θα θελήσει να πραγματοποιήσει το πείραμα, αλλά επειδή η κατάσταση θα οδηγείτο πραγματικά στην άκρη του γκρεμού, προκαλώντας την αντίδραση της ΕΚΤ και την ενεργοποίηση των μηχανισμών που διαθέτει, όπως τη διακοπή της παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

«Δεύτερον, υπάρχει η άποψη ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη από τον Αλέξη Τσίπρα. Τις επόμενες εβδομάδες, ο κ. Τσίπρας θα χαρακτηρισθεί ως η αιτία των προβλημάτων της Ευρωζώνης, μολονότι τα τελευταία πέντε χρόνια ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέβαλε τη γερμανική οικονομική ορθοδοξία στην Ευρωζώνη, όπου συμπεριλαμβάνονταν η λιτότητα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η στήριξη σε μια υφεσιακή νομισματική πολιτική και η εθνικοποίηση του τραπεζικού χρέους».

Τρίτον, όπως τονίζεται στο άρθρο,  η Γερμανία θα επιχειρήσει να αποδυναμώσει τα λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη.

«Το χειρότερο αποτέλεσμα για τη Γερμανία θα ήταν μια συμφωνία με την Ελλάδα, καθώς θα ενίσχυε τα λαϊκιστικά κόμματα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τη γερμανική οπτική, το καλύτερο αποτέλεσμα θα ήταν η απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα ως προειδοποίηση και για τις άλλες χώρες. Εάν ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει και η Ελλάδα τεθεί εκτός Ευρωζώνης, θα αποτελεί και αυτό ισχυρό ράπισμα για τη Γερμανία».

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «υπάρχει βέβαια και μια μέση άποψη, μια συναινετική συμφωνία με την Ευρωζώνη, που θα εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη. Η Γερμανία απορρίπτει ωστόσο και αυτή την επιλογή».

Πηγή: ΑΜΠΕ – Ναυτεμπορική

Σε πανικό ο Σόϊμπλε. «Δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάζουν».

Μόνο ο Σόϊμπλε, η Μέρκελ και οι ελεγχόμενοι από αυτούς παριστάνουν το λιοντάρι απέναντι στην Ελλάδα και τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Όλοι οι άλλοι είναι επιφυλακτικοί. Προφανώς βλέπουν κάποιο πρόβλημα με τον εθνικισμό του Δ΄ Ράιχ.

«Οι κανόνες θα πρέπει να τηρούνται», επανέλαβε ο γερμανός Υπoυργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε εκδήλωση εκπροσώπων του ασφαλιστικού κλάδου στο Βερολίνο, αναφερόμενος στην Ελλάδα και στη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πρόσθεσε δε ότι «δεν δεχόμαστε εκβιαστικές πιέσεις», αλλά όλα αυτά που επαναλαμβάνει τελευταία, μάλλον δείχνουν πανικό της γερμανικής κυβέρνησης, παρά δείχνουν κάποια ισχύ από εκείνη που εξέπεμπε παλαιότερα. Πρώτη φορά ο άλλοτε σιωπηλός Σόϊμπλε εμφανίζεται τόσο ανοιχτά να απειλεί την Αθήνα και να κινδυνολογεί.

Είναι φανερό ότι η διεθνής οικονομική ελίτ, με την τελευταία κίνηση Ντράγκι, ουσιαστικά έστειλε μήνυμα στο Βερολίνο, ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί νεογερμανικό εθνικισμό και μεγαλοϊδεατισμό, εφόσον αυτός έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της διεθνούς ελίτ. Η διεθνής οικονομική ελίτ, έχει αναθέσει στο Βερολίνο το ρόλο του χωροφύλακα της ΕΕ, αλλά μόνο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της και όχι για την ανάπτυξη του γερμανικού εθνικισμού. Η γερμανική εμμονή στη λιτότητα που προκάλεσε αποπληθωρισμό, βλάπτει ευθέως τα συμφέροντα της διεθνούς οικονομικής ελίτ.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου πήρε το μήνυμα και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ακόμα ως παράδειγμα της γερμανικής ηγεμονίας. Να δούμε όμως τι άποψη έχει επ’ αυτού και η διεθνής οικονομικής ελίτ. Εκεί θα παιχτεί η επιτυχία ή η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ.

http://hassapis-peter.blogspot.gr

Εστάλησαν στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 31.1.2015, Β. Λορεντζάτος