Τρομοκρατία. Οι αρχιτέκτονες οι προαγωγοί και τα θύματα της.

Στον ανταγωνισμό μεταξύ τρομοκρατίας και κράτους καταστολής, τα μεγαλύτερα θύματα  είναι η δημοκρατία. τα ανθρώπινα δικαιώματα  η παραγωγική οικονομία και το συρρικνωμένο εθνικό κράτος.

Οι πλέον ωφελημένοι είναι οι προαγωγοί του φόβου,  οι κάπηλοι του φόβου  και αυτοί που επικερδώς  εμπορεύονται τον φόβο οικονομικά και πολιτικά.

Είναι ο πολιτικός αυταρχισμός  και η οικονομία της καταστολής.

Η ανθούσα οικονομία και βιομηχανία της καταστολής, της παρακολούθησης,  είναι ο τροφοδότης των συνεχώς αυξανομένων αναγκών της ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ, του νόμου και της τάξης. Αυτή η οικονομία με σύγχρονο και αποτελεσματικό marketing, με μεθόδους  κατάκτησης της αγοράς και πανίσχυρα  .στους μηχανισμούς εξουσίας, στα κόμματα εξουσίας,  τα κόμματα καρτέλ της  σύγχρονης , είναι ο μεγάλος ωφελημένος στον ανταγωνισμό μεταξύ τρομοκρατίας και κράτους καταστολής.

Ο διεθνής ανταγωνισμός για αυτή την αγορά, εντείνεται και εκτείνεται σε όλα τα επίπεδα, με μορφές όπως:

Η δημιουργία ιδιωτικών στρατών προς ενοικίαση σε πολυεθνικές εταιρείες για την προστασία ορυχείων, πετρελαιοπηγών, αγωγών, για την ανατροπή απείθαρχων καθεστώτων,( από τη Λιβύη, το Ιράκ, η Συρία, την Ουκρανία, την αντιμετώπιση των πειρατών στη Σομαλία) σε κυβερνήσεις  σε εμφυλίους πολέμους, αποτελεί μια τεράστια «βιομηχανία» . Το πρόσφατα εκδοθέν από την OXFORD PRESS βιβλίο με τίτλο «Οι σύγχρονοι ιδιωτικοί μισθοφορικοί στρατοί και η σημασία τους για την παγκόσμια τάξη»,( The modern Mercenary Private Armies and  what they mean for World Order), τεκμηριώνει την απειλητική για τον κόσμο πραγματικότητα. Επίσης ενδεικτικό για την κατάσταση το πρόσφατο άρθρο του Economist(10/1/2015)

με θέμα :Η επιστροφή του ενοικιασμένου όπλου, (The return of the Hired Gun), αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος.

Η οργάνωση ιδιωτικών αστυνομιών, η προσφορά υπηρεσιών ασφάλειας και πληροφοριών σε κάθε ενδιαφερόμενο  η  εκπαίδευση αστυνομικών η   διαχείριση μαζικών κινητοποιήσεων (crowd management), η αντιμετώπιση  και η καταστολή διαδηλώσεων, η παρακολούθηση διεκδικητικών και ριζοσπαστικών κινημάτων  η παροχή ανακριτικής  τεχνολογίας και τεχνογνωσίας  τεχνολογίας και τεχνογνωσίας  βασανισμού.

Για παράδειγμα η G4S με 620.000 προσωπικό και παρουσία σε 125 χώρες θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στον κόσμο, μετά την  Wall Mart Stores.

Άλλες γνωστές πολυεθνικές του είδους είναι, η γνωστή από το ΙΡΑΚ ,Black Rock, η Executives Outcomes, from South Africa, η Watch Quard International Ltd, η Εrinys,η Asia Security Grup,η DynCop, η Triple Canopy,η Aegis Defense Services..

Επιστήμες όπως η Ιατρική και η ψυχολογία έχουν τεθεί και τίθενται, όποτε τους ζητηθεί στην υπηρεσία των ανακριτών και των βασανιστών.( βλ. The New England Journal of Medicine. July 29/2004//επίσης, Business Insider. Science. Horrifying Details Show Doctors Role in CIA Torture. December 11/2014/; Επισης και το άρθρο Interrogation Incorporated.2 US  ARCHITECTS OF HARSH TACTICS IN THE 9/11 WAKE.By Scott Shane,11/8/2009.New York Times. Προσβάσιμα στο διαδίκτυο).

Η διεθνής ζήτηση εξυπηρετείται από διεθνείς εκθέσεις ( βλ. Εnforce Tac-Trade Fair for Police and Military Equipment// General Police Equipment Exhibition and Conference-GPEC).

Μόνον η Κίνα διαθέτει σήμερα 48 αποκλειστικά εξαγωγικές επιχειρήσεις του είδους, εκτός αυτών που καλύπτουν τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς αμνηστίας. Τα κέρδη μόνον μιας από αυτές, της,Jiangsu Anhua Police Equipment Manufacturing Co. Ltd), ανέρχεται στα 100.000.000.

Ο αυταρχισμός ως πολιτική αφετηρία, σκόπευση και πρακτική ,(η περαιτέρω στρατιωτικοποίησα της αστυνομίας, η κατάργηση κάθε δυνατότητας, κοινωνικού έλεγχου, δημοκρατικού έλεγχου της αστυνομίας, κάθε συνεργασίας αστυνομίας και κοινωνίας) είναι  ο προαγωγός και ο  κατ’ εξοχήν ωφελούμενος από την τρομοκρατία. Ήδη στις ΗΠΑ, η  ιδιωτικοποίηση των φυλακών  η ιδιωτική αστυνόμευση, έχουν διασφαλίσει την 100% πληρότητα των φυλακών αλλά επειδή το κόστος λειτουργείας αναβαίνει σε βαθμό που αδυνατούν να το πληρώσουν οι πολιτείες έχει σε μεγάλη έκταση καθιερωθεί η πληρωμή των εξόδων φυλάκισης από τους κρατούμενους Οι φτωχοί και άνεργοι μαύροι αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα της δίκης όσο και τα έξοδα φυλάκισης. Οπότε ο και μετά την έκτιση της όποιας ποινής αδυνατούν να φύγουν από την φυλακή. Σχετικό αρθρο των TIMES,(Αυγούστου 21/2013) με τον έξυπνο Τίτλο, Καλώς όρισες στη Φυλακή. Πως θα πληρώσεις, με μετρητά η με κάρτα;;

Το κατέβασμα  του Γαλλικού στρατού στο δρόμο, μετά την τρομοκρατική σφαγή στο Παρίσι, είναι προφανές ότι δεν λύνει το πρόβλημα της τρομοκρατίας. .Απλώς δείχνει ότι η Ευρώπη μπαίνει στον αστερισμό της  ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ προστασίας.

Ο δρόμος της πρόληψης στην αντιμετώπιση της, εντός και εκτός εισαγωγικών, τρομοκρατίας δεν επιλέγεται. Η στρατηγική αντιμετώπισης των αιτίων της τρομοκρατίας αντί των αποτελεσμάτων της, ούτε καν συζητείται…

Παρά το γεγονός ότι η  στρατιωτικοποίησει της αστυνομίας, η ένταση της αστυνόμευσης   και η αύξηση του κόστους της αστυνόμευσης είναι απειλητικά δυσβάστακτες και σε τελευταία ανάλυση αναποτελεσματικές η εμμονή σε αυτές είναι προφανές ότι αποτελεί πολιτική επιλογή..

Ένα πολύ ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό  πείραμα στην Καλιφόρνια. Παρακολούθηση Αστυνομικών. ..

Σύμφωνα με άρθρο της WALL STREET, 18 Αυγούστου 2014 τα παράπονα των πολιτών για βίαιη συμπεριφορά της αστυνομίας μειώθηκαν κατά 88% τον πρώτο χρόνο  απ’ όταν το σύνολο των αστυνομικών σε υπηρεσία φόρεσε μικροσκοπικές κάμερες ήχου και εικόνας, όπου κατέγραφαν πλήρως κάθε επαφή και επικοινωνία αστυνομικού με πολίτη και συνάδελφό του..  Το κόστος από τις κάμερες 300-400 $ η μία και κυρίως το κόστος αξιοποιήσιμης αποθήκευσης του υλικού από τις κάμερες  καθιστούν σχετικά σκεπτικούς τους υποστηρικτές του πειράματος. Όμως η κοινωνική, η πολιτική  σημασία του φαίνονται ιδιαίτερα σημαντικές.. Οι ρομαντικοί πιστεύουν ότι ο αστυνομικός του αύριο μαζί με το όπλο του θα προμηθεύεται και την κάμερα προστασίας του πολίτη από κάθε πιθανή υπέρβαση εξουσίας. Και ότι το δικαίωμα πρόσβασης στο υλικό θα είναι ελεύθερο σε οργανωσεις πολιτών, ερευνητών.

Υπάρχουν κατά συνέπεια λύσεις όταν υπάρχει πραγματικά πολιτική βούληση.

Ο ανταγωνισμός τρομοκρατίας και κράτους καταστολής  και η επέκταση του    αύριο στη Ρώμη ,το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες δεν  μας απαλλάσσουν από τον κίνδυνο της τρομοκρατίας. Αντίθετα μας καθιστούν δέσμιους της τρομοκρατίας.  Αποτελούν  νίκη της τρομοκρατίας, των ποικιλόμορφων προαγωγών της και του Αυταρχισμού. Το βύθισμα στο φαύλο κύκλο τρομοκρατίας-καταστολής, μόνον την κοινωνία δεν υπηρετεί. Το ερώτημα είναι αν θέλουμε μια αστυνομία και μια τεχνολογία στην υπηρεσία της ανθρώπινης ελευθερίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας η της ανθρώπινης υποταγής. Το ερώτημα είναι αν είμαστε αποφασισμένοι αυτήν την ελευθερία και αυτήν την αξιοπρέπεια να την υπερασπισθούμε;.

Γιώργος Σκλαβούνος

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ