Ο ανεμόμυλος του Αργοστολίου και αυτός της Κάσου

Πάει καιρός που παρακαλούσα τα δυο αδέλφια που έχουν στην κατοχή τους τον παλιό ανεμόμυλο απέναντι από το Αργοστόλι, το «Μύλο τση Πετρίας», να τον νοικιάσουν στον τότε Δήμο Αργοστολίου για 20 χρόνια για να μπορέσει να αναλάβει την ανακατασκευή του. Θα γινόταν ένας μύλος υπόδειγμα, εκπαιδευτικής –και όχι μόνο- χρήσης, πόλος έλξης και άλλο ένα σήμα κατατεθέν της πόλης, αλλά και του νησιού μας.

Δυστυχώς, οι προσπάθειές μου δεν καρποφόρησαν. Όσο και αν επέμενα, έπεφτα σε «τοίχο». Μάλιστα … μασίφ. Ο ιδιοκτήτης μου είπε επί λέξει: «Θέλω να πεθάνει μαζί με μένα». Το σεβάστηκα -ως όφειλα- και σταμάτησα. Η απογοήτευση μου ήταν, και παραμένει, μεγάλη. Τον είχα «στήσει» μέσα στο μυαλό μου και άκουγα ακόμη και τη φτερωτή να γυρνά με τους καλούς ανέμους. Φαντάστηκα τα παιδιά να πηγαίνουν εκδρομή και να ξεναγούνται σε αυτόν για τον κύκλο του ψωμιού. Κάθε που περνάω από κοντά του, κάθε που τον βλέπω, νοιώθω βαθιά λύπη για την αποτυχία μου αυτή που στοίχισε στην πόλη μας ένα κόσμημα. Πάντως προσπάθησα. Και προσπάθησα πολύ. Τώρα απλώς είμαι, μαζί με όλους, θεατής ενός προδιαγραμμένου θανάτου που συντελείται μέρα με την ημέρα μπροστά στα μάτια μου.

Δείτε με πόσο ενδιαφέρον, μέλη του ίδιου συλλόγου με εμένα (Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων) έχουν αγκαλιάσει τον ανεμόμυλο της Κάσου και προσπαθούν για αυτόν με νύχια και με δόντια. Και το καταφέρνουν.

Βοηθείστε όλοι στην προσπάθειά τους αυτή.

Ευρυδίκη Λειβαδά

________________________________

Ο ανεμόμυλος της Κάσου

Αγαπητοι φίλοι και μέλη του Ι.τ.Ε.Μ.  εδώ και λίγο καιρό κάναμε μια προσπάθεια υποβάλοντας την ιδέα μας σε ένα διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε η Barilla στην Ιταλία. Το project μας αφορά την ανακατασκευή, αποκατάσταση ενός παλιού παραδοσιακού ανεμόμυλου  στην Κάσο με μία καινοτόμο και βιώσιμη προσέγγιση.  Εχει τιτλο grain’s path: History, Technology, Innovation…Κάποιοι από εσάς γνωρίζουν είδη το project και βοήθησαν στη συλλογή υλικού και την επεξεργασία πληροφοριών. Τους ευχαριστούμε πολύ…

Αν θέλετε να μας βοηθήσετε και πιστεύετε στην προσπάθεια μας

δειτε το παρακάτω δειγματοληπτικό βιντεακι και καντε μας like. Η κρίση σας θα επηρεάσει την κριτική επιτροπή που θα αποφανθεί για την πρόκρισή μας ή όχι στον τελικό, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. .

Κλικαρετε στο παρακάτω λινκ και απο την κατηγορια good4 our planet επιλέξτε τον τιτλο grain’s path: History, Technology, Innovation…

http://www.barillagood4.com/it/allprojects/

Σας ευχαριστούμε πολύ

Καλιόπη Κουτλάκη, Κωνσταντίνα Κουτλάκη, Βασίλης Διαμαντιδης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 12.11.2014