Από τη χτεσινή Γ.Σ. των Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου – Λυκείου Σάμης.

Κατά τη χτεσινή (16.2.2014) Γ.Σ. των Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου – Λυκείου Σάμης, ακούστηκαν τα εξής: Ένα από τα πλέον σοβαρά θέματα που προκύπτουν για τους εκπαιδευτικούς μετά τους συνεχόμενους σεισμούς στο νησί, είναι η «διαχείριση των παιδιών» κατά την ώρα του σεισμού και εν’ όσο αυτά είναι στην τάξη. Για το θέμα αυτό έγινε σύσκεψη με τον Α/ρχη κ. Κουρή, εκπαιδευτικούς και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες και δόθηκαν οδηγίες.  Το Γυμνάσιο – Λύκειο Σάμης, δεν έχει πιστοποιητικό καταλληλότητας, ύστερα από πέντε ( 5 ) ελέγχους που έχουν γίνει σε αυτό μετασεισμικά.

Το Σχολείο κρίθηκε σε κατάσταση Β’. ( Μπορεί να λειτουργήσει, χρειάζονται να γίνουν όμως επισκευές και άλλες τεχνικές παρεμβάσεις ).  Μία αίθουσα έχει κριθεί «κόκκινη» και δύο άλλες αποκλείστηκαν από χρήση διδασκαλίας, λόγω μη τήρησης των αντισεισμικών προδιαγραφών.

Περιμένουν τρεις αίθουσες ( κοντέϊνερ ), ήδη έχει κατασκευαστεί η τσιμεντένια πλατφόρμα που θα τοποθετηθούν. Αναμένονται σε είκοσι μέρες περίπου. Καθηγητές που μίλησαν, αναφέρθηκαν στην ανάγκη επανεκπαίδευσής τους, στην Αντισεισμική Προστασία,  και στην ανάγκη πειθαρχίας των παιδιών στις εντολές των καθηγητών κατά την ώρα σεισμού.

Αναμένεται κλιμάκιο του ΟΑΣΠ με ειδικούς ψυχολόγους και άλλους ειδικούς που θα μιλήσουν και θα υποστηρίξουν σε όποιο τομέα χρειαστεί τα παιδιά.  Από πολιτικούς μηχανικούς που έχει ελεχθεί το κτήριο των δύο σχολείων, έχει ειπωθεί… «Άριστο το κτήριο μεν, με μεγάλη διάβρωση δε»!

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, και μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ-Κ.Ι  που πήρε το λόγο είπε τα εξής:  « Πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλεια των παιδιών.  Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας σε προηγούμενη σύσκεψη που έγινε με θέμα το άνοιγμα των σχολείων στο νομό είπε το εξής { Να ανοίξουν τα σχολεία, για να ομαλοποιηθεί η κοινωνική ζωή στη Κεφαλονιά}! Η μετασεισμική ακολουθία, μπορεί να δώσει και σεισμό 5 R.  Οι 325 μαθητές της Γ’ Λυκείου απ’ όλη τη Κεφαλονιά, να περάσουν στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις, με ποσόστωση.

Να γίνει έλεγχος σε όλα τα σχολεία της Κεφαλονιάς με δοκίμια και σκανάρισμα. Εμείς οι γονείς στο Β’ Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου, δεν πρόκειται να βάλουμε τα παιδιά μας κάτω από μπετό!  Οι πλέον κατάλληλες και αντισεισμικές κατασκευές για σχολεία είναι τα προκάτ κτήρια βαρέου τύπου».

Από γονέα ειπώθηκε, να αξιοποιηθούν τα χρήματα από τη διαθήκη Στεφανάτου, για την επισκευή και «θωράκιση» των κτηρίων του Γυμνασίου – Λυκείου Σάμης. Η Συνέλευση έληξε με κοινή απόφαση γονιών και καθηγητών, χωρίς χαρτί καταλληλότητας τα σχολεία δεν πρόκειται, ν’ ανοίξουν.

Αργά το βράδυ, σε δελτίο τύπου του Δήμου Κεφαλονιάς, το Γυμνάσιο – Λύκειο Σάμης, δεν θ’ ανοίξει μέχρι τον επανέλεγχο του κτηρίου από τον ΟΣΚ.  Επίσης με το ίδιο δελτίο τύπου,  το Δημοτικό Σχολείο Σάμης, παραμένει κλειστό, λόγω ακαταλληλότητας των τουαλετών.

Τάσος Καβαλλιεράτος – Bλαχάτα Σάμης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 17.2.2014