Στη λάσπη του κρασιού βρίσκονται ακόμη το κρεμόριο, το οποίο ενώ βρίσκεται διαλυμένο στα σταφύλια γίνεται αδιάλυτο στο οινόπνευμα που παράγεται από την ζύμωση, διάφορες λευκοματούχες ουσίες που ενώθηκαν με τις τανίνες, καθώς και διάφορα μικρόβια, τα οποία ναρκώθηκαν με τα αναγκαία οινολογικά δίχως να βλάψουν τη ζύμωση. Βρίσκοντας όμως, ευνοϊκές θερμοκρασίες αναπτύσσονται και προκαλούν θολώματα, άσχημες μυρωδιές και άλλες σοβαρές ασθένειες στο κρασί.
Μεταγγίσεις κανονικά γίνονται τρεις και πάντοτε με στεγνό και ψυχρό καιρό. Μια προς το τέλος της ζύμωσης, μία τον Δεκέμβρη και μία τον Μάρτιο πριν αρχίσουν οι ζέστες. Το κρασί μεταγγίζεται στο καθαρό βαρέλι το οποίο απογεμίζεται συγχρόνως έως την τάπα προσθέτοντας ταυτόχρονα και τα ανάλογα οινολογικά.
Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Κεφαλληνίας και Ιθάκης μπορεί και παρέχει κάθε δυνατή συμβουλή και υποστήριξη στον ερασιτέχνη οινοποιό σε όλα τα στάδια της αμπελοοινικής δραστηριότητας.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 16.11.13