16η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ,ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2019–Προβολή της ταινίας–ντοκιμαντέρ για τον de Fuca

Φέτος η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, που θα διαρκέσει από 9 έως 12 Μαΐου, είναι αφιερωμένη στην Ισπανική λογοτεχνία και γλώσσα.

Στο πλαίσιο των «παράλληλων εκδηλώσεων» στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν δυο προβολές του ντοκιμαντέρ του πολυβραβευμένου φιλέλληνα συγγραφέα, κινηματογραφιστή και παν. καθηγητή κ. Pedro Ollala με τίτλο «Χουάν ντε Φούκα: Σε αναζήτηση του Βόρειου Περάσματος»

Οι προβολές θα γίνουν στο περίπτερο 13, στον ειδικό χώρο προβολών, δίπλα στην αίθουσα Cosmos. Η μια θα γίνει σήμερα,  Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2019 και ώρα 19:00 και η άλλη το Σαββάτο, 11 του μηνός στις 14:30.  

Στο πλαίσιο των εορτασμών των 500 χρόνων από τον Πρώτο Γύρο του Κόσμου, η Πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα – σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες, την Casa Mediterráneo, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την Ομοσπονδία Απόδημων Κεφαλλονιτών και Θιακών “Οδυσσεύς”– ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει ένα οπτικοακουστικό υλικό προς διάδοση, που να αποκαθιστά και να γνωστοποιεί την ιστορική σημασία αυτού του Έλληνο-Ισπανού θαλασσοπόρου στο πλαίσιο των ανακαλύψεων στον Νέο Κόσμο.

Σε τούτο το έργο, η Ευρυδίκη Λειβαδά, ερευνήτρια και βιογράφος του Χουάν ντε Φούκα, και ο Πέδρο Ολάγια, ελληνιστής, συγγραφέας και κινηματογραφιστής, ο οποίος σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ, παρουσιάζουν τις προσπάθειες της ιστορικής έρευνας για την αποκατάσταση της μνήμης προσώπων και γεγονότων χαμένων στο χρόνο, διηγούμενοι από την Κεφαλλονιά – πατρίδα του Χουάν ντε Φούκα – όλα όσα γνωρίζουμε έως τώρα για αυτόν τον αμφιλεγόμενο και τολμηρό Έλληνα και Ισπανό θαλασσοπόρο.