Βόμβα στον ΣΚΑΪ: Χτύπημα στη Δημοκρατία και την ελευθεροτυπία

Οι Αρχές βλέπουν κοινά στοιχεία στον τρόπο δράσης με το χτύπημα στην κατοικία του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ισίδωρου Ντογιάκου, στον Βύρωνα (με παγιδευμένη με εκρηκτικά μοτοσικλέτα) και μελετούν αν πίσω από την επίθεση στο κανάλι του Νέου Φαλήρου κρύβεται η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών ή ακόμη και οι Πυρήνες της Φωτιάς.

Η έκρηξη του αυτοσχέδιου μηχανισμού, η οποία χαρακτηρίζεται «ισχυρή», προκάλεσε υλικές ζημιές μέχρι και τον έκτο όροφο του κτιρίου, ενώ δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός. 

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο άγνωστος που προειδοποίησε για την έκρηξη τηλεφώνησε στη 01.50 στον ιστότοπο Ζούγκλα και στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 και ανέφερε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στον Σκάι σε σαράντα πέντε λεπτά της ώρας, τονίζοντας «δεν είναι φάρσα».

Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέσα σε σακίδιο, το οποίο οι δράστες κρέμασαν στο κιγκλίδωμα του δρόμου, απέναντι από το κτίριο του ΣΚΑΪ και από την έκρηξη κόπηκε το μασίφ σίδερο, ενώ ξεκόλλησε και ένα κομμάτι τσιμέντου. Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εκφράζουν την άποψη ότι οι ζημιές θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες, αλλά μεγάλο μέρος του ωστικού κύματος εκτονώθηκε προς το κενό, καθώς δεν υπήρχε σταθερό αντικείμενο από την άλλη πλευρά για να το στείλει όλο προς μια κατεύθυνση. Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί υλικό από κάμερες ασφαλείας στην περιοχή. 

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί λένε ότι οι έρευνες θα διαρκέσουν αρκετές ώρες, ενώ παραμένει κλειστή η υπόγεια διάβαση της λεωφόρου Ποσειδώνος.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέσα σε σακίδιο, το οποίο οι δράστες κρέμασαν στο κιγκλίδωμα του δρόμου, απέναντι από το κτίριο του ΣΚΑΪ και από την έκρηξη κόπηκε το μασίφ σίδερο, ενώ ξεκόλλησε και ένα κομμάτι τσιμέντου. Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εκφράζουν την άποψη ότι οι ζημιές θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες, αλλά μεγάλο μέρος του ωστικού κύματος εκτονώθηκε προς το κενό, καθώς δεν υπήρχε σταθερό αντικείμενο από την άλλη πλευρά για να το στείλει όλο προς μια κατεύθυνση. Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί υλικό από κάμερες ασφαλείας στην περιοχή, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να βοηθούν στην αναγνώριση των δραστών. Οι κάμερες έχουν καταγράψει κάποια πράγματα, ωστόσο δεν υπάρχουν πρόσωπα που να αναγνωρίζονται.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί λένε ότι οι έρευνες θα διαρκέσουν αρκετές ώρες, ενώ παραμένει κλειστή η υπόγεια διάβαση της λεωφόρου Ποσειδώνος.

Η περιοχή αποκλείστηκε έγκαιρα από την αστυνομία, σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το κτίριο του ΣΚΑΪ , ενώ ειδοποιήθηκαν όσοι εργαζόμενοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στις εγκαταστάσεις του σταθμού και μπόρεσαν να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

Η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία μπροστά στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού. Γίνονται εκτροπές των αυτοκινήτων που κινούνται προς τη Γλυφάδα και προς τον Πειραιά από την παλιά παραλιακή οδό.

Eπιτόπου έχουν μεταβεί αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, καθώς και πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών που συγκεντρώνουν στοιχεία και υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, συνοδευόμενη από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο, μετέβησαν από νωρίς στο σημείο, προκειμένου να ενημερωθούν για την έκρηξη βόμβας.

Γεροβασίλη: «Η έκρηξη τραυματίζει τη δημοκρατία»

«Η έκρηξη στον ΣΚΑΪ τραυματίζει τη δημοκρατία. Ευτυχώς υπήρξαν μόνο υλικές ζημίες και αυτό μας καθησυχάζει, αυτό αποφεύχθηκε χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της αστυνομίας. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η δημοκρατία πρέπει να θωρακίζεται. Αυτό να το σκεφτούν όσοι αφήνουν δρόμους για τρομοκρατία ή φασισμό», ανέφερε στις δηλώσεις της η υπουργός.

Μαυροειδάκος: Ήθελαν να ισοπεδώσουν το κτίριο

Την εκτίμηση ότι οι άγνωστοι που έβαλαν τη βόμβα μπροστά από το κτίριο του ΣΚΑΪ «ήθελαν να ισοπεδώσουν το κτίριο» εξέφρασε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο ΓΓ των ειδικών φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος.

Επικαλούμενος πληροφορίες από συναδέλφους του είπε ότι «η ποσότητα (σ.σ. της εκρηκτικής ύλης) που έχει χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι πάνω από 6 κιλά».

«Έχει κάνει ένα κρατήρα και το ωστικό κύμα δείχνει ότι έχει μπει χειρουργικά αυτή η βόμβα. Έχει γίνει σχεδιασμός με το ωστικό κύμα που γίνεται ισχυρότερο όσο ανεβαίνει πιο ψηλά. Ήθελαν να κατεδαφίσουν το ΣΚΑΪ αυτό έχω καταλάβει» πρόσθεσε ο κ. Μαυροειδάκος.

«Αν την είχαν βάλει πιο μέσα δεν θα υπήρχε κτίριο, ευτυχώς που ελήφθησαν όλα τα μέτρα και αποκλείστηκε το σημείο» πρόσθεσε με νόημα.

Μιχάλης Τεζάρης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 17/12/2018 #ODYSSEIA newpost