21 ΜΑΡΤΙΟΥ. Εαρινή Ισημερία. ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ,

Εκεί όπου το Πάσχα αρματολών και Καποδίστρια, στα 1819, έγινε Πάσχα της Εθνεγερσίας.

Εκει οπου ο Κολοκοτρώνης εγινε αδελφοποιτός με τον Μαρκο Μπότσαρη. Εκεί οπου τελικά ετάφη νύχτα χωρίς τιμές,κρυφά, ,με εντολή των Αγγλικών αρχών κατοχής, ο Ιωάννης Καποδίστριας..Εκεί όπου…κάτω απ’ το χώμα καποιοι επιμένουν να κρατάνε της καμπάνας το σχοινί …προσμένοντας να σημάνουν την αναγκαία και αναμενώμενη ανάσταση…

Εκεί.. σε μια σεμνή θυσία στην Μνημοσύνη αναζητήσαμε τον Καποδίστρια ως Δρόμο και ως Τρόπο.

Επισημάναμε και αναγνωρίσαμε την ανάγκη να σταθούμε επάξια στις επάλξεις των κάστρων της ιστορικής μας ΜΝΗΜΗΣ.

Επτάνησος Πολιτεία 1800-1807..Εκεί όπου το όραμα του Ρήγα για “ΔΙΚΑΙΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”,έγινε καρποφόρος κοινωνικός και πολιτικός Αγώνας.

Εκεί όπου τα Ελληνικά άρματα συναντήθηκαν οργανωθήκαν και νικηφόρα αντιμετώπισαν τον Οθωμανικό στρατό του Αλή Πασά. Εκεί όπου η Εθνική,η ανθρώπινη και η κοινωνική απελευθέρωση κατανοήθηκαν και υπηρετήθηκαν ως αδιαχώριστα ιδανικά.

.Εκεί όπου, κατά το αρχοντολόι, “η αγροτική εξαγρίωσις κατέστη αδύνατον να χαλιναγωγηθεί

.Εκεί, σε συνελεύσεις, χωριά, προάστια ,συντεχνίες, πραματευτάδες, “βάναυσοι”,χειρώνακτες εργάτες, εκλέγουν αντιπροσώπους συγκροτούν την ΕΝΤΙΜΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥΣ, και καταθέτουν και εγκρίνουν νέο Δημοκρατικό Σύνταγμα. Εκεί όπου συγκροτημένα ο επαναστατημένος λαός καλεί και δέχονται τη συμμετοχή εκπροσώπων από την κληρονομική αριστοκρατία και συγκροτεί εκ των κάτω εκλεγμένη κυβέρνηση, Καθολικής Κοινωνικής Συμμετοχής.

. …..Για να καταλυθεί αυτή η δημοκρατική εποποιία απαιτήθηκε πανευρωπαϊκή συνεργασία,της πεφωτισμένης Γαλλίας του Ναπολέοντα συμπεριλαμβανομένης.

. Όμως η γνώση και η πίστη ότι μπορούμε έμεινε. Είχε μετουσιωθεί σε κατακτημένη και καρποφόρα εμπειρία..Η ζύμη του 1821 είχε ετοιμαστεί. Ακατάλυτοι δεσμοί ορκισμένων και αποφασισμένων είχαν εδραιωθεί

.Για να μην ξεχνάμε ότι στις ιερότερες των Κερκυραϊκών παραδόσεων του ΠΑΣΧΑ περιλαμβάνεται και πρωτεύει το σπάσιμο των αλυσίδων ..Ηταν μια όμορφη και σημαντική εκδήλωση..

Γιώργος Σκλαβούνος

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 23/3/2018, #ODYSSEIAÂ