Οι αραβικές χώρες απομονώνουν το Κατάρ – Οι πρώτες βαρύτατες κυρώσεις

– Κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

Οι εταιρείες Etihad, Emirates και flydubai αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς τη Ντόχα από αύριο το πρωί. Η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, η εθνική εταιρεία της οποίας Saudi έλαβε ανάλογο μέτρο.

– Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.

– Απαγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.

– Οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών. Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG: Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ).

-Μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους.

__________________

Τι συμβαίνει στο Κατάρ – Θέλουν να «φάνε» τον εμίρη και τώρα «ανακάλυψαν» την τρομοκρατία

Από το πρωί της Δευτέρας βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη κρίση στη Μέση Ανατολή. Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ κατηγορώντας το για υποστήριξη της τρομοκρατίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα αυτό που επιχειρείται είναι η ανατροπή του νυν εμίρη της χώρας, Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, ο οποίος θεωρείται υποχείριο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και μαζί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη Σαουδική Αραβία ο τρίτος βασικός υποστηρικτής των τζιχαντιστών. Ωστόσο, προφανώς και η Σαουδική Αραβία «καίει» τον εμίρη του Κατάρ, για να βγει η ίδια από το κάδρο, ενώ κανείς δεν ξέρει εάν οι κατηγορίες για υποστήριξη της τρομοκρατίας από το Κατάρ ακουμπήσουν και τον Ερντογάν.

Η Δευτέρα (του Αγίου Πνεύματος για εμάς στην Ελλάδα) ξεκίνησε με την είδηση ότι τέσσερις αραβικές χώρες διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ, το οποίο κατηγορούν για υποστήριξη οργανώσεων της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας.

Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν είναι οι τέσσερις χώρες που απομονώνουν τη «χώρα τρομοκράτη» Κατάρ, όπως το καταγγέλλουν.

Η εξέλιξη αυτή, που ήδη ανεβάζει τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς, δεν έπεσε ως «βόμβα» -τουλάχιστον για όσους παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις.

Η δραματική αλλαγή στις διπλωματικές σχέσεις έρχεται μετά μια διαρροή μηνυμάτων μεταξύ του Πρεσβευτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις ΗΠΑ, Γιούσεφ Αλ Οτάιμπα, με κορυφαία στελέχη της διακυβέρνησης Ομπάμα, τον Έλιοτ Άμπραμς και έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της διακυβέρνησης Τζορτζ Μπους που είναι δημοφιλής σε κύκλους προσκείμενους στον Ντόναλντ Τραμπ. Στα email φαίνεται ο Οτάιμπα να επικοινωνεί με τον πρώην υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Μπομπ Γκέιτς.

Η διαρροή των email αποσκοπεί, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η αμερικάνικη HuffPost, στην αποκάλυψη πώς ξένες δυνάμεις με χρήματα προσπάθησαν να καθοδηγήσουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική εις βάρος των ΗΠΑ και στο «κάρφωμα» του Κατάρ ως μιας χώρας που υποστηρίζει τους τρομοκράτες.

Για παράδειγμα, σε email με ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου 2015, που στέλνει ο Οτάιμπα στον Άμπραμς, αναφέρεται ότι ο Κατάρ αναμιγνύεται στα εσωτερικά της Αιγύπτου υποστηρίζοντας τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και υπονομεύει την κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 5/6/2017 Tribune