Έφυγε ο Λάκων ζωγράφος που αγάπησε την Κεφαλλονιά: ο Δήμος Μαρουδάς

Έφυγε από την ζωή ο Δημοσθένης Μαρουδάς, 74 χρονών, μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα. Γεννήθηκε στην Σπάρτη, σπούδασε στη School of Art and Design of Montreal Museum of Fine Arts, στον Καναδά. Παράλληλα γνώρισε και μαθήτευσε στον μεγάλο Σέρβο ζωγράφο και γλύπτη Jose Majsner.

Είχε εκθέσει στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό, Βόρεια Αμερική, Μόντρεαλ και Τορόντο. Διέμεινε για μεγάλο διάστημα στην Ιταλία και επέστρεψε στην Ελλάδα, στην Κεφαλλονιά, όπου μετά από διακοπές ερωτεύτηκε την φύση της και εγκαταστάθηκε μόνιμα αντλώντας την έμπνευσή του από τα τοπία της Αγίας Σοφίας στην Έρισσο, χώρο καλλιτεχνικής απομόνωσής του. Ήταν μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδας και έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

———————————————-

Γράφει για αυτόν η Στέλλα Λιάτου: «Ρεαλιστής ζωγράφος που αποδίδει κομμάτια της ζωής του σε καμβά με ζεστά χρώματα κι απαλές πινελιές.

Ήρεμη και σχεδόν φωτογραφική η ματιά του, διψά να αποτυπώσει κάθε πρόσωπο που συναντά στους χώρους που περπατά κι ανασαίνει τη μέρα του, μέσα από συμμετρικές γραμμές.

Το φως που διαχέεται στα έργα του είναι το φως καλοκαιριάτικου απογεύματος και τα πορτρέτα του μικρόκοσμού του σε κοιτούν κατάματα με ειλικρίνεια κι εμπιστοσύνη.

Απλά, απαλλαγμένα από περιττά στολίδια και εντυπωσιακούς πειραματισμούς, αποπνέουν ισορροπία ι

Σε αντιδιαστολή με το μικρό προσωπικό του παράδεισο, έρχεται η κόλαση των τελευταίων έργων αυτής της αναδρομικής έκθεσης του καλλιτέχνη.

Προδίδουν μια ξαφνιασμένη ματιά στα γεγονότα που διαδραματίζονται στον υπόλοιπο κόσμο και στο πρόσωπο, το οποίο διεισδύει με έναν τρόπο αποσπασματικό, βίαιο και ωμό μερικές φορές.

Η πινελιά γίνεται απότομη, βιαστική και τα χρώματα σκοτεινά, βγάζοντας μια βουβή κραυγή απόγνωσης στο άδικο.

Οι κατασκευές (installations), ματιές στο σήμερα της αδικίας, έρχονται να καθρεφτίσουν τον θάνατο Η άσχημο απέναντι στην ειλικρίνεια και γαλήνη ενός ανθρώπου που κοιτάζει κατάματα τη ζωή».

Λιάτου Στέλλα

Αρχαιολόγος Μουσειολόγος

MA in Museum and Artifacts Studies, UK