«Οι πολίτες αξιοποιούν τη περιουσία τους!» -Παρέμβαση στη Βουλή για το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και τις δασικές εκτάσεις

Ψηφίστηκε τη Τρίτη 22/03  το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς […] και άλλες επείγουσες διατάξεις». 

Σε αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατάρτιση ενός πλαισίου δράσεων που στοχεύει στην αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς ενώ ολοκληρώνεται η μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε η λειτουργία τους να καταστεί πιο αποτελεσματική.

Ακόμη, με διάταξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τους «Δασωθέντες Αγρούς» δίνεται η δυνατότητα εκτάσεις που παρέμεναν ανεκμετάλλευτες επί δεκαετίες να καλλιεργηθούν ξανά.

Το Δημόσιο δεν προβάλλει πλέον δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που είχαν αγροτική μορφή στις αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960 ανεξάρτητα από τη μορφή που έχουν σήμερα, παρά μόνο αν το ίδιο έχει τίτλους ιδιοκτησίας.  Εάν οι πρώτες, του 1945, δεν είναι ευκρινείς λαμβάνονται υπόψη εκείνες του 1960.

Οι εκτάσεις αγροτικής μορφής το 1945 ή το 1960 που σήμερα θεωρούνται δασικές δεν υπάγονται πλέον στην δασική νομοθεσία και επιτρέπονται όλες οι χρήσεις σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία. Στη περίπτωση που εκείνες ήταν αγροτικής μορφής στο παρελθόν αλλά σήμερα είναι δάσος και έως 30 στρέμματα, θα επιτρέπεται η χρήση για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσα στα πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων Επιστολές που μου κοινοποιήθηκαν από Σωματεία συμπατριωτών μας της Αττικής.

Πρόκειται ακόμη μία παρέμβαση για το ζήτημα αφού έχει προηγηθεί εκείνη της κατοχύρωσης, νομοθετικά,  του τεκμηρίου κυριότητας των ιδιωτών στα Ιόνια Νησιά επί των δασικών εκτάσεων.

Τέλος, κατά την ομιλία μου αναφέρθηκα στη σημαντική ρύθμιση του νομοσχεδίου αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου τα έργα που εντάσσονται στον μηχανισμό χρηματοδότησης να υλοποιούνται χωρίς προβλήματα.

Στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη έχουμε θέσει ψηλά τον πήχη της συμμετοχής μας στα έργα αυτά.

Πιο αναλυτικά, μπορείτε να βρείτε τη παρέμβασή μου στον σύνδεσμο που ακολουθεί.

https://bit.ly/3qsMk3Q

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 23/3/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA