Προτάσεις για κίνητρα σε νησιωτικές δομές υγείας και παρέμβαση για την δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα

Χθες 15 Δεκεμβρίου έκανα παρεμβάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης σε δύο επιτροπές της Βουλής.

Αρχικά στην Επιτροπή Περιφερειών συζητήθηκαν «Προτάσεις και κίνητρα για τη στελέχωση των δομών δημόσιας υγείας στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές»,  θέμα που συζητήθηκε για 2η συνεδρίαση παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσα, συμπεριλαμβάνονται:

•Προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων για τις συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες, ώστε να μην υπηρετεί ένας ιατρός στις κλινικές

•Παραμονή προκηρύξεων σε ισχύ μέχρι την πλήρωση των θέσεων

•Θεσμοθέτηση εκπαιδευτικών αδειών για την καλύτερη επαγγελματική εξέλιξη των ιατρών

•Υπηρεσία περισσότερων αγροτικών ιατρών σε ιατρεία που αυτό είναι εφικτό, ώστε η πρωτοβάθμια υγεία να λειτουργεί ομαλά

•Δημιουργία σχήματος αξιοποίησης από το ΕΣΥ των ιδιωτών ιατρών στα νησιά

Κείμενο και Βίντεο της ομιλίας μου στο σύνδεσμο: https://bit.ly/3ywi9LG

Ακολούθως συμμετείχα σε συνεδρίασης της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, με θέμα την απόφαση του Ecofin, που δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να θεσπίσει εκ νέου μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου από το 2025, κάτι που είχε καταργηθεί από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση του Ecofin δικαιώνει την προσπάθεια της Κυβέρνησης για μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε αγροτικά μηχανήματα και ηλιακά πάνελ, για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα. Εξάλλου, μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ θα μπορούν να εφαρμοστούν και σε είδη πρώτης ανάγκης και ιατρικό εξοπλισμό, σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφών.

Παρέθεσα τους λόγους για τους οποίους η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και το Ιόνιο γενικότερα πρέπει να έχουν εξίσου δυνατότητα μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ως νησιωτική περιφέρεια που αντιμετωπίζει αντίστοιχες δυσκολίες με τα νησιά του Αιγαίου. Συνέδεσα την παρέμβαση μου με το γενικότερο σκεπτικό της απόφασης του Ecofin για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, σε έκτακτες περιπτώσεις, για περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.

Κείμενο και Βίντεο της ομιλίας μου στο σύνδεσμο:

https://bit.ly/33tH0nX

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 16/12/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA