Η ΤΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ για τις εξορύξεις στο Ιόνιο

περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ειδικά για μια περιοχή με μεγάλη σεισμικότητα και μεγάλα βάθη. Παράλληλα, η άναρχη χωροθέτηση των ανεμογεννητριών και αιολικών πάρκων, οδηγεί να εγκαθίστανται σε δασικές ή προστατευόμενες εκτάσεις, ακόμη και σε αρχαιολογικούς χώρους και σε βάρος άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως η κτηνοτροφία, μελισσοκομία κ.λπ.

2.Ο κυβερνητικός ενεργειακός σχεδιασμός βρίσκεται σε πλήρη συνάφεια με την πολιτική «απελευθέρωσης» των αγορών ενέργειας της ΕΕ αλλά και με τον γενικότερο στόχο της αστικής τάξης για τη μετατροπή της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο» και, επομένως, αντιστρατεύεται τις λαϊκές ανάγκες, ενώ παράλληλα μπλέκει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στο «κουβάρι» των ανταγωνισμών και της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή. Τα κέρδη σε εξορύξεις και ΑΠΕ πηγαίνουν παράλληλα με την ενεργειακή φτώχεια για το λαό, το υψηλό κόστος καυσίμων και της ενέργειας γενικότερα, ενώ τα πενιχρά ανταποδοτικά έσοδα θα συνεχίσουν να αξιοποιούνται για να στηρίξουν με επιδοτήσεις την κερδοφορία του κεφαλαίου και να αποτελέσουν το άλλοθι για περαιτέρω περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης στην τοπική διοίκηση.

3.Το ΚΚΕ αποκάλυψε στο λαό μας τους σχεδιασμούς των μονοπωλίων και το ρόλο των πολιτικών δυνάμεων, σε κεντρικό επίπεδο και στο επίπεδο της τοπικής διοίκησης. Πρωτοστάτησε στη μη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα Κηπούρια καθώς και στον αγώνα ενάντια στη χειραγώγηση λαού και νεολαίας, που επιχείρησαν με προκλητική παρέμβασή τους τα ΕΛΠΕ στα σχολεία. Η προσπάθεια αυτή εντείνεται στοχευμένα για τα νησιά μας, υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Παιδείας και με μοχλό εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενέργεια.

4.Το ΚΚΕ καλεί το λαό να μην μπει στο δίλημμα με ποιον καπιταλιστή (σε πετρέλαια ή σε ΑΠΕ) τάσσεται, όπως κάνουν μια σειρά άλλες δυνάμεις, οι οποίες με τις δράσεις και τον προσανατολισμό τους – αντικειμενικά – απομακρύνουν τη συνείδηση από τη μεγάλη εικόνα των επιδιώξεων των μονοπωλίων, των αστικών κυβερνήσεων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και το πραγματικό δίλλημα: ανάπτυξη από ποιον και για ποιον.

5.Για το ΚΚΕ ο δρόμος για απεμπλοκή, από όλους τους κινδύνους που υπάρχουν, ανοίγει με τη θέση ότι οι ενεργειακές πηγές της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και η αξιοποίησή τους μπορεί να γίνει μόνο προς όφελος του λαού και με γνώμονα τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στην οικονομία μπορεί να δώσει λύσει στις λαϊκές ανάγκες και να προστατεύσει κυριολεκτικά το περιβάλλον. Αυτόν τον αγώνα καλούμε το λαό των νησιών μας να ενισχύσει, με ΚΚΕ ισχυρό παντού.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 25/1/2019, #ODYSSEIA