Ε.Α.Σ. : Έρχονται νέα δεδομένα στο κρασί

μπορούσε να σχετίζεται αρκετά με το λακωνικό δίστιχο «περιέχει θειώδη» που σύμφωνα με το νόμο πρέπει να αναγράφεται σχεδόν σ’ όλες τις φιάλες κρασιού που πωλούνται στις Η.Π.Α. από το 1988, και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2005. Εξαιρούνται μόνο όσα κρασιά έχουν περιεκτικότητα λιγότερη από 10 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm). Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η διαδικασία της ζύμωσης μπορεί να παράγει φυσιολογικά περισσότερο από αυτό το όριο, χωρίς την προσθήκη SO2.

Η ευπάθεια αρκετών ανθρώπων στα συγκεκριμένο συντηρητικό ωθεί τον Καθηγητή Mάρκο Σχίφλετ από την Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κάνσας στο εγχείρημα σχεδιασμού και εμπορίας μιας εύχρηστης και χαμηλού κόστους συσκευής, που θα τοποθετείται στην κορυφή της φιάλης και θα λειτουργεί σαν μαγνήτης για το SO2, βοηθώντας στην αφαίρεσή του χωρίς να επηρεάζονται τα άλλα συστατικά του κρασιού, και κατ’ επέκταση η ποιότητά του, καθώς αυτό ρίχνεται από την φιάλη στο ποτήρι του καταναλωτή.

Από τον Ε.Α.Σ. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 13/10/2018, #ODYSSEIA