Εκοιμήθη ο γέροντας Νεκτάριος Βιτάλης | Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός

Τούς συστήθηκε με το όνομα Αναστάσιος! Αυτό δεν ήταν άλλο,από το κοσμικό όνομα του Αγίου Νεκταρίου.

Ξεκίνησε ν’ασπάζεται με πολύ δέος τα λείψανα των Αγίων,προσπερνώντας αδιάφορος όσα ήταν του Αγίου Νεκταρίου.

Ο π. Νεκτάριος του μίλησε για τον καρκίνο και ο ‘Αγιος τον διαβεβαίωσε για την ίασή του. Έμεινε εμβρόντητος, όταν συνειδητοποίησε την παρουσία του Αγίου.

Λίγους μήνες αργότερα, ο γενικός Διευθυντής του Αγίου Σάββα έκπληκτος γνωμάτευσε την απουσία του καρκίνου.

Στην Καμάριζα οι καμπάνες διατυμπανούσαν περίτρανα το χαρμόσυνο μήνυμα του θαύματος.

Τέλος να αναφερθεί ότι η εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού γέροντος Νεκταρίου τελέσθηκε την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι στο Ιερό Προσκύνημα στην Καμάριζα Αττικής όπου και ετάφη.

Η ΖΩΗ ΤΟΥ «ΔΙΠΛΑ» ΣΤΟΝ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ

Η ζωή του συνδέθηκε στενά με τον άγιο Νεκτάριο το 1965, όταν υπέστη εγκεφαλικό και βρέθηκε σε κρίσιμη κατάσταση. Οπως είπε ο ίδιος, ο άγιος τον γιάτρεψε και κατόπιν διορίστηκε ως ιερέας στο Λαύριο. Τότε είδε στον ύπνο του τον άγιο Νεκτάριο να του ζητά να χτίσει το «σπίτι» του στην Καμάριζα, μια ιερή [Το προσκύνημα του Αγίου Νεκταρίου Καμάριζας στο Λαύριο ] αποστολή που την έφερε σε πέρας αργότερα. Ο π. Νεκτάριος έχει διηγηθεί πολλά θαυμαστά περιστατικά, με πιο συγκλονιστική τη συνομιλία του μέσα στον ναό με τον άγιο Νεκτάριο, ο οποίος τον θεράπευσε ως εκ θαύματος από προχωρημένο καρκίνο, γιατί έπρεπε να αποπερατώσει το «σπίτι» του. Ηταν 26 Σεπτεμβρίου του 1980 όταν εμφανίστηκε μπροστά στον ίδιο, στην αγιογράφο και τη νεωκόρο ένας γέροντας ολόιδιος ο άγιος Νεκτάριος, ο οποίος συστήθηκε ως Αναστάσιος (το κοσμικό όνομα του αγίου). Προσκύνησε όλες τις εικόνες και τα λείψανα εκτός του αγίου Νεκταρίου και διαβεβαίωσε τον γέροντα ότι θα γίνει καλά. Λίγους μήνες αργότερα, στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» οι εξετάσεις του βγήκαν ολοκάθαρες και οι καμπάνες στην Καμάριζα άρχισαν να ηχούν χαρμόσυνα.

Προ ετών, κατά την ακολουθία της Αποκαθήλωσης, ένιωσε αδιαθεσία και έχασε για λίγα λεπτά την επαφή με τον περιβάλλον. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε πεθάνει και μάλιστα άρχισαν και οι διαδικασίες για την κηδεία του, όμως επανήλθε στη ζωή και αργότερα περιέγραψε ότι στη μεταθανάτια εμπειρία του αντίκρισε τον Χριστό και τον άγιο Νεκτάριο!

Τελευταίος ασπασμός με δάκρυα στα μάτια

Θλίψη σε ολόκληρο το Λαύριο και στους κατοίκους της Καμάριζας έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου του γέροντα Νεκτάριου Βιτάλη, ο οποίος εκοιμήθη το πρωί της Πέμπτης, σε ηλικία 89 ετών.

Από το μεσημέρι στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, στην Καμάριζα, συρρέουν εκατοντάδες πιστοί από κάθε γειτονιά της Λαυρεωτικής για να προσκυνήσουν τη σορό του θαυματουργού πατέρα, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στον Θεό και με την πίστη του ευεργέτησε αρκετούς πιστούς.

Ηλικιωμένοι που είχαν την τύχη να γνωρίσουν τον γέροντα Νεκτάριο αλλά και νέοι του χωριού μιλούν με δάκρυα στα μάτια για έναν πραγματικό άγιο, που με τα θαύματά του αγαπήθηκε όσο κανείς άλλος στο Λαύριο.

«Τα μισά σπίτια και κτίσματα που βλέπεις γύρω σου τα έφτιαξε αυτός. Ηρθε στην Καμάριζα το 1960 και έβαλε σκοπό να χτίσει ορθόδοξη εκκλησία. Το ’65 αρρώστησε βαριά και είδε όραμα ότι πρέπει να συνεχίσει την αποπεράτωση του ναού. Το ’85 έπαθε καρκίνο στο στομάχι και στον ύπνο τον επισκέφτηκε ο άγιος της Αίγινας, που του είπε πως πρώτα θα φτιάξει την εκκλησία και μετά θα “φύγει”» λέει πιστός, ο οποίος μας δείχνει τη σορό του πατέρα Νεκτάριου και επισημαίνει ότι είναι ακόμα ζεστή.

Συντετριμμένη από την απώλεια του προστάτη της είναι μια κυρία, η οποία έπασχε πριν από πολλά χρόνια από μια σοβαρή ασθένεια και σώθηκε από θαύμα του γέροντα.

Με πληροφορίες από ΡΟΜΦΑΙΑ και ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 10/2/2018, Βίκυ Τσιμάρα