Ραγδαίες εξελίξεις στην Ισπανία: Ο Μ. Ραχόι βάζει τέλος στην αυτονομία της Καταλονίας

Ειδικότερα, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το Σάββατο θα συνεδριάσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο για την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος που επιτρέπει στη Μαδρίτη να αναλάβει την απευθείας διακυβέρνηση οποιασδήποτε από τις δεκαεπτά αυτόνομες περιοχές, ακόμα και με τη βία, καθαιρώντας την τοπική κυβέρνηση και διαλύοντας το τοπικό κοινοβούλιο.

Αυτό ήρθε ως απάντηση στη στάση που κράτησε σήμερα ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόντ, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι αναστολή της αυτονομίας θα οδηγήσει σε «επίσημη» διακήρυξη ανεξαρτησίας.

Συγκεκριμένα, ο Κάρλες Πουτζντεμόντ δήλωσε σήμερα ότι το κοινοβούλιο της επαρχίας θα μπορούσε να ψηφίσει για την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας της από την Ισπανία, αν η Μαδρίτη αρνηθεί τον διάλογο με την Καταλονία.

«Αν η κυβέρνηση εξακολουθήσει να εμποδίζει τον διάλογο και συνεχίσει την καταστολή, το καταλανικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να προχωρήσει, αν κριθεί σωστό, στην ψηφοφορία για την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας», ανέφερε ο Πουτζντεμόν σε επιστολή που απέστειλε στον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Η απάντηση του Μ. Ραχόι ήταν άμεση: Το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας θα προχωρήσει το Σάββατο στην ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος μετά την επιστολή του Πουτζντεμόν.

Υποχωρούν οι ισπανικές μετοχές μετά την επιστολή του Κάρλες Πουτζντεμόν

Πιέσεις δέχονταν σήμερα οι ισπανικές μετοχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, ύστερα από την επιστολή του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν προς τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, στην οποία δήλωσε ότι το κοινοβούλιο της επαρχίας θα μπορούσε να ψηφίσει για την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας της, αν δεν γίνει διάλογος με τη Μαδρίτη.

Ο ισπανικός δείκτης Ibex 35 υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,78%. Το κλίμα αβεβαιότητας επηρέασε και τις αγορές συναλλάγματος, οδηγώντας το ευρώ σε πτώση. Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε από το υψηλό επίπεδο του 1,1822 δολάριο στο 1,1773 δολάριο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο 0,015 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,641%.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 19/10/2017