Συγκλονιστικές εικόνες από την πυρκαγιά στη Ζάκυνθο – Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι

Μπορεί τα πύρινα μέτωπα να έχουν περιοριστεί, ωστόσο οι εικόνες που έρχονται στο φως σήμερα αποτελούν «γροθιά» στο στομάχι, ενώ την ίδια ώρα οι εμπρηστές παραμένουν ασύλληπτοι.

Ο ανθρώπινος πόνος, η αγωνία, η οργή, ο φόβος επικρατούν στην ψυχή των κατοίκων. Όπως μεταδίδει το imerazante.gr αν και είχε δοθεί οδηγία εκκένωσης του χωριού της Αναφωνήτριας, οι περισσότεροι κάτοικοι προτίμησαν να μείνουν και να προστατεύουν τα σπίτια τους με ό,τι μέσο διέθεταν.

Οι στιγμές που κατέγραψε ο φωτογραφικό φακός είναι κυριολεκτικά σπαρακτικές: Άνθρωποι που έχασαν το βιός τους καταρρέουν κλαίγοντας, σκυλιά που οι ιδιοκτήτες τους τα άφησαν ελεύθερα για να γλιτώσουν από τη μανία της φωτιάς, κι αυτά έτρεχαν αλαφιασμένα, τρομοκρατημένα. Ένας μοναχός, καταβεβλημένος από το σοκ των όσων αντίκριζε, αναρωτιόταν πού να πάει, τι να κάνει. Παμπάλαια λιόδεντρα που καίγονταν από το εσωτερικό τους –μια εικόνα που αποτύπωσε στις καρδιές μας τον εφιάλτη ενός ζοφερού μέλλοντος.

Άφαντοι οι εμπρηστές

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής από ελικόπτερο που επιχειρούσε κατάσβεση εθεάθησαν δυτικά του οικισμού των Μαριών δύο άτομα τα οποία επιχείρησαν να προκαλέσουν νέες εστίες πυρκαγιάς. Επιπλέον, στο νησί έχει μεταβεί ισχυρή αστυνομική δύναμη, προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και ιδιαίτερα το προανακριτικό έργο.

Εν τω μεταξύ, ένας άνδρας αλβανικής καταγωγής κρατείται και ανακρίνεται ως ύποπτος εμπρησμού.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου Ζακύνθου Αντώνη Κασσιμάτη στην ΕΡΤ, η συμπεριφορά του συλληφθέντος είναι ύποπτη, αφού δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την παρουσία του σε δασική περιοχή και γιατί δεν είχε χαρτιά πάνω του.

Για “πρωτόγνωρο” σκηνικό κάνει λόγο ο γγ Πολιτικής Προστασίας

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τα πύρινα μέτωπα προσπαθώντας να τα κρατήσουν μακριά, κυρίως από τις κατοικημένες περιοχές, να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές» είπε είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και τόνισε ότι την ώρα που «προσπαθούσαν να ελέγξουν τις ήδη υπάρχουσες πυρκαγιές, προέκυπταν νέες εστίες και αυτό έκανε ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων».

«Δεν μπορεί να είναι τυχαίο όλο αυτό» επεσήμανε ο γγ Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας μάλιστα ότι «οι άνθρωποι που ήταν επάνω στα ελικόπτερα, εντόπισαν άτομα που προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά σε άλλα σημεία».

«Το βράδυ, ενώ η πυρκαγιά είχε αναχαιτιστεί προς τα ανατολικά, ύστερα από τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν το πιο δύσκολο μέτωπο, προκειμένου να μην προχωρήσει στο εσωτερικό του νησιού, τρεις νέες εστίες ξεπήδησαν και δημιούργησαν, στο πιο επικίνδυνο σημείο, νέο μέτωπο πυρκαγιάς» τόνισε ο κ. Καπάκης και πρόσθεσε: «Ακόμη και την ώρα που δινόταν η μάχη μες το χωριό, προκειμένου να σωθούν τα σπίτια, άλλες εστίες πυρκαγιάς προέκυπταν πιο πέρα».

«Αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι συνηθισμένο, είναι πρωτόγνωρο» ανέφερε. Στο νησί πάντως ειδικά κλιμάκια της δίωξης αντιμετώπισης εγκλημάτων του πυροσβεστικού σώματος και της αστυνομίας.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 28/8/2017, newpost