Στα άκρα η κόντρα της Αθήνας με την Άγκυρα για την Αγία Σοφία

Εν τω μεταξύ, αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία να διατηρήσει την Αγία Σοφία με έναν τρόπο που διατηρεί τις παραδόσεις και την πολύπλευρη ιστορία της έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δια του εκπροσώπου του, Μάρκ Τόνερ, το βράδυ της Τετάρτης.

Τη νέα προκλητική ενέργεια της Άγκυρας είχε καταδικάσει από την πρώτη στιγμή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του τόνιζε μεταξύ άλλων ότι η Αγία Σοφία είναι «ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά» καθώς και ότι ενέργειες όπως αυτή «προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει».

Το ΥΠΕΞ έκανε ακόμα λόγο για μια «καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών» και καλεί την Τουρκία «να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου».

Τουρκική αντεπίθεση

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία πέρασε στην αντεπίθεση εναντίον της Ελλάδας, απαντώντας στην σκληρή ανακοίνωση-καταδίκη που εξέδωσε η Αθήνα σχετικά με τις απόπειρες θρησκευτικής αξιοποίησης της Αγίας Σοφίας.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Ελλάδα για αντιδημοκρατική και οπισθοδρομική συμπεριφορά καταγγέλλοντας καταπάτηση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής κοινότητας στη Θράκη – την οποία αποκαλεί «Τουρκική Μουσουλμανική μειονότητα».

«Οι ιστορικές επιδόσεις της Ελλάδας στο πεδίο της θρησκευτικής ελευθερίας, που συγκαταλέγεται στα θεμελιώδη δικαιώματα είναι γνωστές», αναφέρει αιχμηρά η τουρκική διπλωματία.

Επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για την κατασκευή ή τη λειτουργία τζαμιού στην Αθήνα ακόμα και κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανίου, ενώ βάζει στο κάδρο και την Θεσσαλονίκη, αναφέροντας πως οι ελληνικές Αρχές κάθε χρόνο απορρίπτουν τα αιτήματα των μουφτήδων για προσευχή σε ιστορικό τζαμί της πόλης.

«Καλούμε την Ελλάδα να είναι μία σύγχρονη και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Πρ. Παυλόπουλος σε Άγκυρα: Δεν είναι δυνατόν να μην σέβεστε μνημεία

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή τη νέα τουρκική πρόκληση να διαβαστεί το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να μην σέβεσαι μνημεία, όπως η Αγία Σοφία, και να θεωρείς ότι η ευρωπαϊκή σου προοπτική είναι ανοιχτή.

Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται σεβαστή η πολύπλευρη ιστορία του.

Όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου ποια είναι η άποψη της Ουάσινγκτον για την πρόθεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος, η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απάντησε: «Η Αγία Σοφία είναι ένας χώρος ιδιαίτερης σημασίας και το κατανοούμε και το σεβόμαστε. Οπότε ζητάμε από την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται σεβαστή η πολύπλευρη ιστορία της».

«Αναγνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη σημασία για άλλες θρησκείες, για πολλές θρησκείες. Γι’ αυτό θα ενθαρρύναμε την τουρκική κυβέρνηση να τη διατηρήσει», πρόσθεσε η Νάουερτ.

Παρέμβαση της UNESCO

Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ζήτησε τη στήριξη της UNESCO για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της Αγίας Σοφίας εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και θα την κάνουμε πιο ξεκάθαρη. Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα», τόνισε ο αναπληρωτής γενικός δευθυντής της UNESCO, Φραντσέσκο Μπανταρίν, υπογραμμίζοντας ότι «η Αγία Σοφία πρέπει να διατηρηθεί ως μουσείο, καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο και έχει έναν υψηλό συμβολισμό για πολλούς πολιτισμούς, άρα είναι παγκόσμιο».

«Δεν είναι η πρώτη φορά, έχουμε πει στην τουρκική κυβέρνηση ότι πρέπει να μείνει ως έχει και θα το επαναλάβουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Επιστολή Μητσοτάκη στην UNESCO

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέστειλε επιστολή στη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova, με την οποία ζητά να καταδικαστούν τα προκλητικά και απαράδεκτα γεγονότα που έγιναν στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για «απαξία και έλλειψη σεβασμού στον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου της Αγίας Σοφίας, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά», και προσθέτει πως «η τουρκική Κυβέρνηση όχι μόνο επέτρεψε, αλλά και ενθάρρυνε την  τέλεση προσευχών και την ανάγνωση θρησκευτικών κειμένων εντός της Αγίας Σοφίας, παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας, που, σαν να μην έφτανε αυτό, μεταδόθηκαν τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζει ότι «σε μια περίοδο όπου ο φανατικός εξτρεμισμός στο όνομα της πίστης και οι πράξεις μίσους αυξάνονται, κάθε Κυβέρνηση όπως και η Τουρκική Κυβέρνηση θα έπρεπε να προάγει τον διαθρησκειακό διάλογο.

Αντίθετα γίναμε μάρτυρες μιας απαράδεκτης συμπεριφοράς και πρακτικής».

Τέλος στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης ζητά την αποφασιστική παρέμβαση της UNESCO προς την τουρκική Κυβέρνηση «με στόχο την υπεράσπιση της Αγίας Σοφίας ως πανανθρώπινου μνημείου, ανεξαρτήτως θρησκείας και πίστης».

Κουμουτσάκος: Η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μαθήματα Δημοκρατίας

O Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, στη συνέχεια της ανακοίνωσης του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα της προσβολής του οικουμενικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει, πως είναι άλλο θέμα ο σεβασμός της οικουμενικότητας της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας και άλλο το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Μιας μειονότητας Ελλήνων πολιτών που απολαμβάνουν πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας.

Σε ανακοίνωσή του, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας τονίζει πως «το τουρκικό Κράτος κάνει μεγάλο λάθος, ειδικά σε αυτήν την ταραγμένη εποχή, να βάζει την θρησκεία στην υπηρεσία πολιτικών επιδιώξεων. Οφείλει άμεσα να αλλάξει πορεία. Οφείλει να σεβαστεί την Αγία Σοφία ως μνημείο μοναδικής σπουδαιότητας για τον παγκόσμιο πολιτισμό.

«Καλούμε την UNESCO και τα Κράτη – μέλη της να παρέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά για την προστασία του οικουμενικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας», καταλήγει ο κ. Κουμουτσάκος.

Από την πλευρά του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος σχετικά με την ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η Αγία Σοφία είναι μουσείο και όχι μουσουλμανικό τέμενος. Αυτή η διάκριση είναι και αυτονόητη και δεδομένη για την Διεθνή Κοινότητα. Στην περίπτωση που ηΤουρκία δεν την αναγνωρίζει, στρέφεται προφανώς όχι μόνο κατά της Ελλάδας με την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής εντός της Αγίας Σοφίας αλλά κατά του συνόλου του παγκόσμιου χώρου που σέβεται την θρησκευτική ελευθερία” καταλήγει ο πρώην υπουργός.

«Η ανάγνωση του Κορανίου και η τέλεση προσευχής παρουσία Τούρκου αξιωματούχου στην Αγιά Σοφιά συνιστά προκλητική ενέργεια που φανερώνει την έλλειψη σεβασμού των τουρκικών αρχών έναντι των ορθοδόξων χριστιανών ανά την υφήλιο και προσβάλλει βάναυσα το θρησκευτικό τους συναίσθημα. Ταυτόχρονα, η νέα τουρκική πρόκληση με κρατική “βούλα” υπονομεύει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Σαφέστατα, η ενέργεια αυτή δεν είναι συμβατή με τις αρχές ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες την καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Το καθεστώς του Ερντογάν θα πρέπει να σταματήσει τους λεονταρισμούς» καταλήγει στην δήλωσή της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

Το Ποτάμι από την πλευρά του σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει: “Η Aγία Σοφία δεν είναι χώρος για πολιτικές ασκήσεις του κ.Ερντογάν. Είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και πρέπει η Τουρκία να σεβαστεί την ιστορία της. Αν δεν το αντιλαμβάνεται, οφείλει να της το υπενθυμίσει με αυστηρό τρόπο η διεθνής κοινότητα, ιδιαιτέρως η UNESCO”.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 23.6.2017, newpost