Αδελφοποίηση Εθνικού Τμήματος ΙΡΑ Ελλάδος και αντίστοιχου Εθνικού Τμήματος Σερβίας

Κατά την πενθήμερη επίσκεψη αυτή οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν σε πολλά μέρη της Κεφαλλονιάς ανάμεσά τους στην Ι.Μ. Αγίου Γερασίμου, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου, στο Φισκάρδο, στην Άσσο, στη Μελισσάνη. Επίσης επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Κεφαλλονιάς κ. Αλέξανδρο Παρίση, και τον Αστυνομικό Διοικητή Κεφαλληνίας κ. Μαζαρακιώτη και αντήλλαξαν αναμνηστικά.

Η παρουσία τους σφραγίσθηκε στην αίθουσα του Ξενοδοχείου Μediterranee, την Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2017, με την υπογραφή δυο αδελφοποιήσεων. Ήτοι για την πρώτη εκ μέρους του Eθνικού Τμήματος της IPA Σερβίας από τον κ. Πάντελιτς και από τον αντίστοιχο Πρόεδρο  Ελλάδος κ. Καραπατάκη, και για την δεύτερη αδελφοποίηση εκ μέρους της Τοπικής Διοίκησης Κεφαλληνίας-Ιθάκης από τον κ. Κ. Γρηγορόπουλο και από τον αντίστοιχο Πρόεδρο IPA της πόλης Sombor.

Αρχικά, την εκδήλωση χαιρέτησαν εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου ο π. Φώτιος Γαβριελάτος, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Ι. Νήσων κ. Θ. Γαλιατσάτου ο Π.Σ. κ. Νικόλαος Βαλλιανάτος και εκ μέρους του Δημάρχου Κεφαλληνίας κ. Αλέξανδρου Παρίση, ο οποίος λόγω υποχρεώσεων δεν παρέμεινε για όλο το διάστημα, ο Αντιδήμαρχος κ. Ευάγγελος Κεκάτος. Επίσης την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων ΟΔΥΣΣΕΥΣ κ. Αγγελική Χιόνη.

Ακολούθησαν ομιλίες από τον νυν Πρόεδρο της Τοπικής Διοίκησης Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Κ. Γρηγορόπουλο, από τον Πρόεδρο του Εθνικού Τμήματος IPA Σερβίας κ. Πάντελιτς, από τον Πρόεδρο του Εθνικού Τμήματος IPA Ελλάδος κ. Καραπατάκη, από τον Πρόεδρο της Τοπικής Διοίκησηs IPA Sombor. Εκτενής αναφορά έγινε από τους πρωτεργάτες της σύσφιξης σχέσεων μεταξύ των δυο κρατών, Ελλάδας και Σερβίας: τον Επίτιμο Πρόξενο της Σερβίας στην Κεφαλλονιά κ. Βίκτορα Ρουχωτά, τον πρώην Πρόεδρο και ιδρυτή της Τοπικής Διοίκησης IPA στην Κεφαλλονιά και Ιθάκη κ. Ιωάννη Ντούκα, και τον ανώτατο αξιωματικό της Σερβικής Αστυνομίας κ. Μίρορ Βεσελίνοβιτς. Και οι τρεις προαναφερθέντες μίλησαν για το ιστορικό της πρώτης αδελφοποίησης και για την πρωτοπορία της Κεφαλλονιάς, καθώς ήταν το πρώτο σε παγκόσμιο επίπεδο μέρος που προσέγγισε τη Σερβία και μάλιστα τον καιρό του αιματηρού πολέμου, όταν το 1999 απεστάλη βοήθεια και οικονομική προς οικογένειες πληγέντων αστυνομικών. Η ενέργεια αυτή που υποκρύπτει βαθειά συναισθήματα αδελφοσύνης ήταν η αφορμή να τεθούν τα θεμέλια μακρόχρονης συνεργασίας των δυο αυτών κρατών με μορφή δημιουργίας στη Σερβία τμήματος IPA και επακόλουθων αδελφοποιήσεων.

Σε ανάμνηση των δράσεων αυτών απενεμήθησαν πλακέτες στον κ. Πάντελιτς, στον κ. Πρόεδρο του Sombor, στον κ. Β. Ρουχωτά, στον κ. Ι. Ντούκα και στον κ. Κώστα Γρηγορόπουλο.

Αργοστόλι, 22/6/2017

Ευρυδίκη Λειβαδά