Ο Κοτζιάς έστειλε επιστολή στον Γκουτέρες και ζητά το κεφάλι του Έιντε – «Κάνει τουρκικό παιχνίδι»

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», ο Νίκος Κοτζιάς εκθέτει τους προβληματισμούς του για την αποστολή Έιντε, ο οποίος, όπως σημειώνεται, υπερβαίνει τους όρους εντολής που του έχουν δοθεί, λειτουργώντας υπέρ της τουρκικής πλευράς.

Στην επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα αναφέρει πως ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε παρέχει συμβουλές στην τουρκική πλευρά πώς μπορεί να προωθήσει τα αιτήματά της στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περαιτέρω σημειώνει πως ο κ. Έιντε προώθησε το αίτημα αυτό της Τουρκίας σε συνομιλίες του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην επιστολή καταγγέλλεται ακόμη, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», ότι ο κ. Έιντε παραπλανεί τους διεθνείς παράγοντες, διαδίδοντας ότι επί του θέματος αυτού υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ισχυριζόμενος πως οι διαφωνίες εντοπίζονται σε πολιτικό επίπεδο, παραπέμποντας τους συνομιλητές του στην Αθήνα.

Ο κ. Κοτζιάς αφήνει αιχμές κατά πόσο ο Νορβηγός αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ενεργεί από μόνος ή κατόπιν εντολών των προϊσταμένων του.

Σε αυτό το ζήτημα αναμένεται ότι θα τοποθετηθεί ο Γενικός Γραμματέας.

Επισήμανε περαιτέρω στην επιστολή προς τον Αντόνιο Γκουτέρες ότι η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά εμποδίζουν τη συζήτηση βασικών θεμάτων του Κυπριακού, όπως αυτό των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων, ενώ εγείρει και ζητήματα που δεν αφορούν στη διαπραγμάτευση, όπως είναι η αξίωση για τις τέσσερις ελευθερίες.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 23/4/2017, Φιλελεύθερος Â