Πύρρειος νίκη Ερντογάν-Βαθιά διχασμένη η Τουρκία–Παρά την εκτεταμένη νοθεία, κανονικά 50,8% το ΟΧΙ

Όπως βλέπετε ο χάρτης της Τουρκίας στα ηπειρωτικά της χώρας όπως αναμενόταν είναι «μπλε», δηλαδή λέει «ναι», με το «όχι» (κόκκινο χρώμα) να βγαίνει πρώτο στη Θράκη, στο Κουρδιστάν (νοτιοανατολική Τουρκία), στα παράλια του Αιγαίου και στα παράλια της ανατολικής Μεσογείου.

Το «ναι» συγκεντρώνει 25.156.860 ψήφους και το «όχι» 23.777.014.

Το πώς «βάφτηκε» ο χάρτης δεν προκαλεί έκπληξη, αφού είναι γνωστό ότι ο Ερντογάν δεν ελέγχει τη Θράκη ούτε τα παράλια.

Σημαντική, ωστόσο, εξέλιξη είναι ότι έχασε την Κωνσταντινούπολη.

Επίσης, το Κουρδιστάν επιβεβαιώνει στο μεγαλύτερο μέρος του ότι δεν υπέκυψε ούτε στην τρομοκρατία ούτε στις «επιθέσεις αγάπης».

Για τους καλά ενημερωμένους αναλυτές αυτός ο χάρτης (που παρόμοιος ήταν και στις προεδρικές εκλογές στη χώρα), ερμηνεύεται ως η «βάση» του μελλοντικού διαμελισμού (τριχοτόμησης) της Τουρκίας.

Η Τουρκία βγαίνει από αυτό το δημοψήφισμα βαθιά διχασμένη, στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με τρεις Τουρκίες, μια ισλαμιστική, μια κεμαλική και μια κουρδική, ενώ οι καταγγελίες για νοθεία στερούν από τον «σουλτάνο» της Άγκυρας ακόμα και αυτή την «Πύρρειο» νίκη που τόσο ανάγκη έχει για την προσωπική πρωτίστως επιβίωσή του.

Στα social media καταγγέλλεται από την πρώτη στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες ευρύτατη νοθεία από το ισλαμιστικό καθεστώς και υπάρχουν και αποδείξεις.

Για «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας» κάνει λόγο και η αξιωματική αντιπολίτευση, το κεμαλικό κεντροαριστερό Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), καταγγέλλοντας την απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια, σύμφωνα με στέλεχος του κόμματος.

«Η Ανώτερη Εφορευτική Επιτροπή απέτυχε, καθώς επέτρεψε να διαπραχθεί απάτη» δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Μπουλέντ Τεζτζάν.

Κατήγγειλε επίσης, ότι «διαπράχθηκαν παράνομες ενέργειες υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης».

Σύμφωνα με καταγγελία Τούρκου δημοσιογράφου στο twitter, σε εκλογικό τμήμα καταμετρήθηκαν 400 ψηφοδέλτια ενώ οι εγγεγραμμένοι ήταν 360, από τους οποίους ψήφισαν οι 240.

Δείτε στους ακόλουθους συνδέσμους ενδεικτικές αποδείξεις της νοθείας:

1. Νοθεία στο δημοψήφισμα Ερντογάν: Ψηφίζουν σε διάδρομο χωρίς εκλογικούς καταλόγους (φωτο)

2. Νοθεία στο δημοψήφισμα Ερντογάν: Σφραγίζουν «αλύπητα» ψηφοδέλτια υπέρ του «ναι» (βίντεο)

Τι ψήφισαν οι Τούρκοι πολίτες που ζουν στην Ελλάδα

Εναντίον της προτεινόμενης πολιτικής μεταρρύθμισης στην Τουρκία τάχθηκε η πλειοψηφία των απόδημων Τούρκων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πρώτα σχετικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, «όχι» ψήφισε το 65%, ενώ «ναι» το 35%.

Επανακαταμέτρηση ψήφων θα ζητήσει η αντιπολίτευση

Την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων αναμένεται να ζητήσει το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα, πηγές από το CHP τόνιζαν ότι η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει αποδεκτά τα ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας» στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Πουλά «τρέλα» ο Ερντογάν και θεωρεί «ξεκάθαρο» το οριακό και νοθευμένο αποτέλεσμα

Τη νίκη του στρατοπέδου του «ναι» χαιρέτισε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανέφεραν πηγές από το προεδρικό γραφείο.

Ο Ερντογάν φέρεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, αλλά και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος στήριξε την εκστρατεία του «ναι».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο.

«Είμαι ευγνώμων προς το τουρκικό έθνος» φέρεται να πρόσθεσε.

Τούρκος βουλευτής: Το «όχι» πήρε 50,8% – Οργή για την εκτεταμένη νοθεία των ισλαμιστών

Δημοψήφισμα Τουρκία: Ο βουλευτής της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κεντροαριστερού κεμαλικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Μπουλέντ Τεζτζάν, σε εμφάνισή του σε εκπομπή τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού, ισχυρίστηκε ότι το «όχι» ουσιαστικά προηγείται.

«…Και τώρα, τόσο εσείς, όσο και άλλα κανάλια αναπαραγάγουν τα αποτελέσματα του πρακτορείου Anadolu. Όμως αυτά, δεν είναι τα πραγματικά αποτελέσματα. Στα χέρια μας έχουμε έγγραφα, των οποίων το μελάνι δεν έχει στεγνώσει ακόμα. Το “όχι” προηγείται με 50.8%, έναντι του “ναι” που υπολογίζεται στο 49.2%», είπε χαρακτηριστικά.

Καταγγελίες περί νοθείας έκανε και ο βουλευτής Γκαζιαντέπ του CHP, Ουμίτ Οζντάγ.

Κατά τη διάρκεια εμφάνισής του σε εκπομπή που μεταδόθηκε ζωντανά στο τουρκικό κανάλι FoxTV, μίλησε για αμφισβητούμενο αποτέλεσμα στο 60% των καλπών.

Ο Οζντάγ έδειξε στην κάμερα μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια, και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την σχετική απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) να τα αποδεχτεί ως «κανονικά».

Και το φιλοκουρδικό σοσιαλιστικό HDP ανέφερε, με σχόλιό του στο Twitter, ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του, το αποτέλεσμα νοθεύτηκε κατά 3-4 μονάδες.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 16/4/2017, MNM Tribune