Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λογιστές ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης

Ειδικότερα στα θέματα τοπικού ενδιαφέροντος οι λογιστές επεσήμαναν την υψηλή αντικειμενική αξία των ακινήτων στην Κέρκυρα (σημειωτέον ότι η εμπορική αξία υπολείπεται της αντικειμενικής), με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση και υπερφορολόγηση των ιδιοκτητών ακινήτων ακόμη και σε χωριά του νησιού.

Επίσης ενημέρωσαν για το θέμα που έχει προκύψει με την φορολόγηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούν σύλλογοι και φορείς στην Κέρκυρα με ορατό κίνδυνο απροθυμίας για συνέχιση ακόμη και παραδοσιακών δράσεων. Επεσήμαναν δε ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες για τις επιβαρύνσεις των συλλόγων και θα πρέπει σε συνεργασία με τον Έφορο να λυθεί το ζήτημα που έχει ανακύψει.

Όσον αφορά τις φορολογικές διαδικασίες μετέφεραν στον Περιφερειάρχη το πρόβλημα της κατάσχεσης λογαριασμών έναντι οφειλών του δημοσίου, με σωρευτική ισχύ σε όλους τους λογαριασμούς του οφειλέτη, γεγονός που έχει ως συνέπεια τη δέσμευση πολλαπλάσιου ποσού και τον εξαναγκασμό των πολιτών σε μαραθώνιο γραφειοκρατίας για τις τελικές διευθετήσεις.

Ο κλάδος των λογιστών επίσης, πλήττεται ευθέως από την αστάθεια του νομικού και θεσμικού φορολογικού πλαισίου, με συνεχή αλλαγή προθεσμιών αλλά και λογικών. Αυτό έχει ως τελικό αποτέλεσμα την έλλειψη άμεσης ανταπόκρισης στις ανάγκες των πελατών – φορολογούμενων και σε πολλές περιπτώσεις έλλειψη εξυπηρέτησης, χωρίς να είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό οι επαγγελματίες λογιστές.

Τέλος η υπερφορολόγηση και στο ασταθές φορολογικό πλαίσιο έχουν φέρει σε αδιέξοδο πολλούς επιχειρηματίες και πολίτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν, ενώ αποτελεί και ένα σημαντικό λόγο για την φοροδιαφυγή που παρατηρείται.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος δήλωσε την στήριξή του στα αιτήματα των λογιστών και εξεδήλωσε την πρόθεση να βοηθήσει όπου μπορεί να φανεί χρήσιμος, τόσο για τα τοπικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όσο και για το θέμα της φορολόγησης που αποτελεί γενικευμένο πρόβλημα σε όλη τη χώρα.

Από την πλευρά τους τα μέλη του Συλλόγου ευχαρίστησαν τον κ. Γαλιατσάτο για τη συνάντηση και δήλωσαν πρόθυμοι να βοηθήσουν την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στα θέματα αρμοδιότητάς τους.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 10.12.2016