Τρόμος στην Κωνσταντινούπολη – Αποτελειώθηκε ο Τουρισμός στην Τουρκία

Συγκλονισμένη είναι η Τουρκία αλλά και διεθνής κοινότητα από την επίθεση βομβιστών αυτοκτονίας στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ, της Κωνσταντινούπολης, το μεγαλύτερο της χώρας και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Στους 41 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση της νομαρχίας Κωνσταντινούπολης.

Από τους 41 οι 10 είναι πολίτες ξένων χωρών και οι 3 έχουν διπλή υπηκοότητα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση έχει εξακριβωθεί η ταυτότητα των 37 από τους 41 νεκρούς.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι από τους συνολικά 239 τραυματίες οι 109 νοσηλεύτηκαν και έχουν πάρει ήδη εξιτήριο.

Την κατάσταση που επικρατεί από τα ξημερώματα, μετά το «μακελειό» , στο αεροδρόμιο Ατατούρκ περιγράφει Έλληνας ο οποίος βρίσκεται μέχρι και αυτή την ώρα εκεί.

«Η πτήση μου ήταν από την Άπω Ανατολή, προσγειώθηκα στο terminal που δεν έχει καμία σχέση με το σημείο που έγινε η έκρηξη. Εκείνο που παρατηρήσαμε είναι μια σημαντική αναστάτωση στους ταξιδιώτες. Αν εξαιρέσει κανείς τις ματαιώσεις και ακυρώσεις πτήσεων δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό…το αεροδρόμιο είναι ανοιχτό για κάποιες πτήσεις», είπε συγκεκριμένα.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, και τρεις δράστες που ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά.

Σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, ο Γιλντιρίμ είπε πως η επίθεση έγινε στις 21.22 το βράδυ. Σημείωσε ότι:

«έχει σημασία το γεγονός ότι η αποτρόπαια επίθεση έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουμε, σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία, αγώνα εναντίον της αποσχιστικής τρομοκρατίας και επίσης σε μια περίοδο που αρχίζει η ομαλοποίηση των σχέσεών μας με τους γείτονες μας».

Ο Γιλντιρίμ είπε πως «οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος».

«Η τρομοκρατία είναι μία παγκόσμια απειλή που απειλεί όλες τις χώρες και όλα τα έθνη και πρέπει να αντιμετωπιστεί με παγκόσμια συνεργασία» είπε π Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι «από τις 02.02 έχει ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Ατατούρκ».

Αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, είπε πως δύο δράστες επιχείρησαν να περάσουν από το σημείο ελέγχου των διεθνών πτήσεων. Ακολούθησαν πυροβολισμοί και η έκρηξη.

Την ίδια ώρα δημοσιογράφος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC News μετέδωσε, επικαλούμενος έναν αυτόπτη μάρτυρα, ότι ένας αστυνομικός πάλεψε, ρίχνοντάς τον στο έδαφος, με έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας.

Θερμά συλλυπητήρια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας κ. Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε χθες το βράδυ με τον εδώ Πρέσβυ της Τουρκίας κ. Kerim Uras και του ζήτησε να μεταφέρει στον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Erdogan και τον Τουρκικό Λαό την απερίφραστη καταδίκη και τον αποτροπιασμό του Προέδρου της Δημοκρατίας για την χθεσινή πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο Ataturk της Κωνσταντινούπολης. Ο Γενικός Γραμματέας μετέφερε επίσης τα θερμά συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τις οικογένειες των θυμάτων και τον Τουρκικό Λαό.

Τον αποτροπιασμό, την οργή και την απόλυτη καταδίκη του για το νέο τρομοκρατικο χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη εξέφρασε με δύο αναρτήσεις του – στα ελληνικά και στα αγγλικά- στο Twitter και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις». «Είμαστε στο πλευρό των γειτόνων μας, των φίλων μας, ενάντια στην τρομοκρατία».

«Εκφράζουμε την οργή και τον αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε απερίφραστα τις χθεσινές πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο δεκάδων αθώων ανθρώπων.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στο φίλο τουρκικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Αμέσως μετά τις εκρήξεις, κλιμάκιο του Γενικού Προξενείου Κωνσταντινούπολης μετέβη στο χώρο του αεροδρομίου και παρείχε, συνεχώς, ως τα ξημερώματα, προξενική συνδρομή σε Έλληνες πολίτες, που ευρίσκονταν στο χώρο του αεροδρομίου και χρειάστηκαν αρωγή για την ασφαλή μεταφορά τους σε ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης. Το Γενικό Προξενείο προβαίνει από το πρωί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διευκόλυνση του επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη και κανένα στοιχείο, μέχρι στιγμής, για ύπαρξη Ελλήνων μεταξύ των θυμάτων ή τραυματιών», τονίζεται σε ανακοίνωση.

Καταδίκη από τον Λευκό Οίκο

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση χθες με την οποία καταδικάζει “με τον πιο έντονο δυνατό τρόπο” την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, και στην οποία δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερές στην υποστήριξή τους της Τουρκίας.

Αλληλεγγύη από το Πακιστάν

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ καταδίκασε σήμερα τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τον τουρκικό λαό, αλλά και την κυβέρνηση.

“Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Νουάζ Σαρίφ καταδικάζει τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, από τις οποίες σκοτώθηκαν πολλοί αθώοι άνθρωποι,” ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο σε ανακοίνωσή του.

Αποτελειώθηκε ο Τουρισμός στην Τουρκία

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας, ο αριθμός των ξένων αφίξεων στη χώρα σημείωσε «βουτιά» της τάξης του 34,7% τον Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015 και διαμορφώθηκε σε 2,49 εκατομμύρια.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από το 1990!

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 29.6.2016