Tα Panama Papers δίνονται στη δημοσιότητα από δημοσιογράφους, στις 9 Μαΐου

κρυφές και φανερές υπεράκτιες εταιρείες και τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτές με βάση τα δεδομένα της Mossack Fonseca. Όπως είναι γνωστό, το θέμα αφορά άμεσα και έντονα και την Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στη βάση δεδομένων υπεράκτιων εταιρειών που θα δημοσιοποιήσει στις 9 Μαΐου η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων θα περιληφθούν και εσωτερικά αρχεία της Mossack Fonseca που περιλαμβάνουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της κάθε εταιρείας, κάτι που προκαλεί ήδη πανικό σε χιλιάδες επώνυμους, πολιτικούς, καλλιτέχνες, αθλητές, επιχειρηματίες κ.τ.λ. σε όλο τον κόσμο, που κρύβονται πίσω από άλλα γραφεία, εταιρείες και αντιπροσώπους.

Η διαδραστική βάση δεδομένων θα περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες για πάνω από 100.000 πρόσθετες εταιρείες που αποτελούσαν μέρος της προηγούμενης έρευνας της Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων -του 2013- στην οποία περιλαμβάνονται στοιχεία για 2.761 υπεράκτιες εταιρείες που έχουν έδρα την Κύπρο μέσω 1.061 νομικών, ελεγκτικών, λογιστικών, γραμματειακών κ.τ.λ. γραφείων της Κύπρου, όπως και οι 861 διευθύνσεις που έχουν δηλωμένες ως έδρα. Να σημειωθεί ότι έχει γίνει επεξεργασία των δεδομένων που θα αποκαλυφθούν για να δημοσιοποιηθούν μόνο τα στοιχεία που έχουν άμεση σχέση με το δημόσιο συμφέρον.

Πέτρος Θεοχαρίδης, http://www.philenews.com/elgr/koinoniaeidiseis/160/311004/dimosiopoiountaistis-9-maioutapanamapapers Share this:

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 28.4.2016, M. Iγνατίου