Τελευταίο αντίο σε έναν μεγάλο, ευπατρίδη Έλληνα πολιτικό, στον Γεράσιμο Αρσένη

Σήμερα, 21 Απριλίου 2016 στον Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη ετελέσθη η εξόδιος ακουλουθία του έντιμου Κεφαλλονίτη πολιτικού διεθνούς κύρους και αποδοχής Γεράσιμου Αρσένη με πλήθος κόσμου πραγματικά συντετριμένου, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου και με την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου, του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα.

Το παρών από την πλευρά της κυβέρνησης έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ν. Ξυδάκης, ο υφυπουργός Παιδείας και Έρευνας πρώην πρύταννης Θεοδόσης Πελεγρίνης, η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο τ. αντιπρόεδρος Αλέξης Μητρόπουλος και η βουλευτής Κεφαλλονιάς και Ιθάκης Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

Πολλά ήταν ακόμη τα πρώην -και νυν- μέλη του ΠΑΣΟΚ που έφτασαν στον Ιερό Ναό για να αποχαιρετήσουν τον μεγάλο νεκρό, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο  πρώην πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος, και η τωρινή πρόεδρος Φώφη Γεννηματά, καθώς και ο επί χρόνια στενός συνεργάτης του εκλιπόντος, πολιτευτής και μέλος της ΚΟ ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Σπαθής.

Παρούσα η Βάσω Παπανδρέου, ο Αντρίκος και Νίκος Παπανδρέου, η Δήμητρα – Λιάνη Παπανδρέου, ο Κώστας Λαλιώτης, ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, ο τ. πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, ο πρώην υπουργός Αλέκος Καλαφάτης, ο τ. βουλευτής Κεφαλλονιάς Σπύρος Μοσχόπουλος, οι: Θεόδωρος Κατσανέβας, Νίκος Σηφουνάκης, Γιάννης Μανιάτης, Χάρης Καστανίδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Φίλιππος Πετσάλνικος, Τάσος Γιαννίτσης, Αλέκος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Δημήτρης Καρύδης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Μιλένα Αποστολάκη, Δημήτρης Ρέππας, Παναγής Μπενετάτος, Στέφανος Τζουμάκας, Έλενα Παναρίτη, Θάνος Μωραΐτης, Γιώργος Ανωμερίτης, Άννα Νταλάρα, όλοι πρώην μέλη κυβερνήσεων, η  τ. υπερνομάρχης Ντίνα Μπέη και ο τ. πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

Τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησαν μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο τ. υπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Θεόδωρος Φορτσάκης και ο τ. Επίτροπος Σταύρος Δήμας.

Τον Γεράσιμο Αρσένη τίμησαν με την παρουσία τους η πρώην Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Π. Πικραμένος, και ο Μανώλης Γλέζος.

Ακόμη παρόντες ήταν ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικου Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, αλλά και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και υπηρεσιακός πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου καθώς και ο τ. Υπουργός και Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ Ναπολέων Μαραβέγιας.

Τα Ιόνια εκπροσώπησε ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος, ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλεξάνδρος Παρίσης, ο Αντιδήμαρχος Αργοστολίου και Σάμης Διονύσης Λυκούδης, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Γεώργιος Τζωρτζάτος και ο πρόεδρος της Διαδημοτικής Διονύσης Κοκόσης και ο Πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Κεφαλλονιάς και Ιθάκης Κώστας Γρηγορόπουλος.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν οι πρώην Νομάρχες Αχαΐας Ευστάθιος Σερέτης και Δημήτρης Κατσικόπουλος, ίκυ η π. Νομαρχιακός σύμβουλος Αχαΐας Βίκυ Τσιμάρα, ο τ. βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Κοκκινοβασίλης, Ευβοίας Δ. Πιπεριάς, καθώς και πρώην και εν ενεργεία αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

Επιπρόσθετα, το “ύστατο χαίρε” στον Γεράσιμο Αρσένη είπαν Πανεπιστημιακοί, Δικαστικοί, Ακαδημαϊκοί, προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό και εφοπλιστικό κόσμο, από διεθνείς οργανισμούς και φορείς, από συλλόγους και σωματεία από τη Θράκη έως την Κύπρο, από τη Διοικούσα του δημιουργήματος του Γεράσιμου Αρσένη, του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ο Πρόεδρος καθηγητής Ιωάννης Δραγώνας και ο Αντιπρόεδρος καθηγητής ΠΑΠΕΙ Ερνέστος Τζαννάτος.

Κεντρικό πρόσωπο η πολυαγαπημένη σύζυγός του Λούκα Κατσέλη, φανερά καταβεβλημένη δίπλα στα παιδιά τους Ντένις, Γουϊλιαμ, Δημήτρη και Αμαλία, δίπλα στον αδελφό του Βικέντιο, στην αδελφή της Νόρα Κατσέλη, στον θείο του Διονύση Ραζή, στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, σε στενό κύκλο συνεργατών και φίλων, και στην για χρόνια γραμματέα του Ελένη Ζαφείρη.

Το φέρετρο ήταν τυλιγμένο στη γαλανόλευκη, το συνόδευσαν αγήματα ενόπλων δυνάμεων και προηγήθηκαν τα παράσημα του εκλιπόντος τα οποία του είχαν απονεμηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έναρξη στην τελετή έκανε η χορωδία του Σπύρου και Γεράσιμου Καραβιώτη με το Μεγαλυνάριο «Της Πελοποννήσου θείος βλαστός». Επικήδειους αποχαιρετισμούς με ιδιαίτερη συγκίνηση, και ειλικρινή λόγια καρδιάς έκαναν κατά σειρά ο Σεβασμιώτατος πρ. Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, ο πρ. νομάρχης Κεφαλλονιάς – Ιθάκης Γεράσιμος Μεταξάς με θέμα: «Ο Γεράσιμος της Κεφαλλονιάς», ο πρώην Αν/της ΓΓ ΟΗΕ Σωτήρης Μουσούρης «Ο Αρσένης στη διεθνή σκηνή», ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Σταύρος Λυγερός με τίτλο: «Ο Αρσένης μοναχικός καβαλάρης στην ελληνική πολιτική σκηνή», ο Πρόεδρος Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου: «Ο Αρσένης για την Κύπρο και τον Ελληνισμό» και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που αναφέρθηκε στον μεγάλο πολιτικό Γεράσιμο Αρσένη τον οποίο συμβουλευόταν και εκτιμούσε για τα τόσο ιδιαίτερα χαρίσματά του και την πλατειά επιστημονική του επάρκεια.

Στο κοιμητήριο Αμαρουσίου δίπλα στην αγαπημένη του αδελφή Κίττυ που έφυγε το 2013 πραγματοποιήθηκε η τελευταία πράξη του δράματος, το οποίο κορυφώθηκε με την υποδοχή που του επεφύλαξε η Φιλαρμονική Σάμης της ΚΕΔΗΚΕ, με την πορεία ανάμεσα σε εν παρατάξει ένοπλες δυνάμεις σε πένθιμη στάση απόδοσης τιμής και τέλος, με την «Πεσαδιάνα» και το «Καράβι» που τραγούδησε η Χορωδία των αδελφών Καραβιώτη κατά τη στιγμή της ταφής συγκινώντας μέχρι δακρύων τους παρευρισκόμενους.

Ο Γεράσιμος Μεταξάς είχε φροντίσει να φέρει από το νησί που τόσο αγάπησε ο Γεράσιμος Αρσένης, χώμα  Κεφαλλονίτικο, που σκέπασε τον νεκρό μαζί με σωρό από άνθη, ενώ ηχούσαν αποχαιρετιστήριοι πυροβολισμοί από τιμητικό άγημα.

Η μνήμη του θα μείνει αιώνια. Τα έργα του και η σταθερή αγάπη του για την Ελλάδα, την Κεφαλλονιά, τον Ελληνισμό, τον άνθρωπο, την παιδεία και τον πολιτισμό έχουν πλέον βάλει άσβεστα τη σφραγίδα τους.

Καλό ταξίδι στους ουράνιους θόλους.

Υποκλινόμαστε για πολλοστή φορά.

Γιάννης Ντούκας – Ευρυδίκη Λειβαδά