Πρωτοφανής μετωπική με το ΔΝΤ: Ούτε χιλιοστό πέρα από τη συμφωνία

Το πρώτο δείγμα γραφής αναμένεται να δοθεί την Τετάρτη στο τετ α τετ που θα έχουν επί της διαπραγμάτευσης οι Έλληνες υπουργοί με τους εκπροσώπους των Θεσμών, μεταξύ των οποίων και η Ντέλια Βελκουλέσκου. Την ίδια ώρα τα βλέμματα όλων στην κυβέρνηση στρέφονται πλέον στο ταξίδι εξπρές που πραγματοποιεί η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ στο Βερολίνο, όπου και θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ με κυρίως μενού, όπως όλα δείχνουν, τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας ήδη συνομιλήσει με τους Φρανσουά Ολάντ και Τζο Μπάιντεν, μετέφερε πάντως στην ΚΟ μία «ενιαία γραμμή» για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι τις 22 Απριλίου, προθεσμία που συνομολογείται από όλους εκτός από το ΔΝΤ, που όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός επιμένει στην «ανόητη τακτική καθυστέρησης». Κάλεσε ως εκ τούτου εκ νέου την Κριστίν Λαγκάρντ να αποσαφηνίσει εάν αυτό αποτελεί επίσημη θέση του Ταμείου. «Να ξεκαθαρίσει η κα Λαγκάρντ αν η τακτική καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης ώστε να προκληθεί ακόμη και πιστωτικό γεγονός με σκοπό να πιεστεί η Ελλάδα και η Ευρώπη και να υποχωρήσουν σε παράλογες και εξωπραγματικές απαιτήσεις, αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια υπάρχει απόλυτη συμφωνία ως προς τις εκτιμήσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς. Η αξιολόγηση αυτή πρέπει να κλείσει και θα κλείσει εντός ολίγων ημερών, μέχρι τις 22 Απριλίου, είπε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «θα κλείσει θετικά».

Για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης να τηρήσει μέχρι κεραίας τη συμφωνία του Ιουλίου που έφθασε την κυβέρνηση «μέχρι τα πολιτικά της όρια», τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να ζητήσουμε τίποτα, αλλά δεν πρόκειται και να δώσουμε ούτε χιλιοστό παραπάνω από όσα συμφωνήσαμε».

Έκανε λόγο για αντιπαράθεση μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ και υπογράμμισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει θύμα σε αυτήν την αντιπαράθεση η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός», αναφερόμενος εκτενώς στα εγκληματικά λάθη των δύο προηγούμενων προγραμμάτων τα οποία έχει παραδεχθεί το Ταμείο και τα οποία έχουν στοιχίσει την «απώλεια του 1/4 του εθνικού πλούτου».

Πέραν τούτου, ο πρωθυπουργός δεν έδειξε ιδιαίτερη φειδώ στα βέλη που εκτόξευσε προς τη Νέα Δημοκρατία, ταυτίζοντάς την πλήρως με τις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ, διαχωρίζοντας μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τα άλλα κόμματα και δή τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, για την οποία σχολίασε ιδιαίτερα θερμά τη στάση που τήρησε η Φώφη Γεννηματά απέναντι στο Ταμείο. Ειδικά για την αξιωματική αντιπολίτευση σημείωσε πως «με τις θέσεις του ΔΝΤ συντάσσεται η Νέα Δημοκρατία με πρώτο τον αντιπρόεδρό της, Άδωνι Γεωργιάδη και μετά σπεύδει να τον ακολουθήσει και ο κ. Μητσοτάκης», θέλοντας να υπογραμμίζει την επικράτηση των «σαμαρικών» και το εσωκομματικό μέτωπο που αντιμετωπίζει ο νέος πρόεδρος.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να τονώσει και το ηθικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, σε μία προσπάθεια συσπρείρωσης της ΚΟ την ώρα που η διαπραγμάτευση μπαίνει στην τελική ευθεία. Για αυτό το λόγο και προειδοποίησε τους βουλευτές του ότι το προσεχές διάστημα θα ακουστούν και θα γραφού πολλά, συνδέοντας μάλιστα τη στάση που τηρεί μεγάλη μερίδα του Τύπου με τη μάχη στη διαπλοκή και την επικείμενη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών για την εξυγίανση των ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρείται δεδομένο ότι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα βρεθούν προ ασφυκτικών πιέσεων, καθώς άπαντες συνομολογούν ότι τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. της συμφωνίας που θα κληθούν να ψηφίσουν είναι ιδιαίτερα βαριά και για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο πρωθυπουργός επιχείρησε να τους «χαλυβδώσει» το ηθικό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρεται ότι ο κ. Μπάιντεν υπογράμμισε στον Αλέξη Τσίπρα την σημασία που αποδίδει στην τήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση των δεσμεύσεών της για την διευθέτηση της ελληνικής κρίσης χρέους. Αμφότεροι σημείωσαν ότι είναι αναγκαίο το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να εργαστούν εποικοδομητικά «για να ολοκληρώσουν έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας».

«Ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να εκπληρώσει την δέσμευση της να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας μέσω ελάφρυνσης χρέους», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στο μικροσκόπιο της συνομιλίας βρέθηκε και η προσφυγική κρίση, με τους δύο πολιτικούς να δεσμεύονται για στενή συνεργασία προκειμένου «να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που εγείρει η ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση, καθώς η Ελλάδα ξεκινά σήμερα την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας». Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησαν το θέμα των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη, όπως και τις ενέργειες που θα αναληφθούν βάσει της συμφωνίας που υπέγραψαν η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση τον προηγούμενο μήνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος σύμπνοιας κινήθηκε και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής ομιλίας που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν στην ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος, καθώς και η πιστή τήρηση των όρων της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου.

Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 5.4.2016, Tribune