Π. Παυλόπουλος: Ο κώδικας αξιών της Ευρώπης είναι δημιούργημα Ελλήνων & προέχει της οικονομίας

Μακαριώτατε το Παλαίφατο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων φυλάσσει τα Άγια των Αγίων Προσκυνήματα της Χριστιανοσύνης. Και τα φυλάσσει υπό τις συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε, υπό συνθήκες πολλές φορές θυσίας και αυτοθυσίας. Αλλά εκείνο το οποίο πρέπει να ενισχύει το έργο σας είναι ότι τα Προσκυνήματα αυτά και το πνεύμα το οποίο αναδίδουν δεν αφορούν μόνο την Χριστιανοσύνη και πολύ περισσότερο δεν αφορούν μόνο τον Τόπο μας.

Τα μηνύματα τους έχουν αποκτήσει σήμερα πανανθρώπινες διαστάσεις και ιδίως διαστάσεις που αφορούν την Ευρώπη. Την Ήπειρο εκείνη η οποία βασίστηκε, από πλευράς πολιτισμού και πνεύματος, πάνω στις ρίζες του Ελληνικού Πνεύματος.

Βρίσκεσθε σε ένα σημείο όπου χτυπάει η καρδιά της Ανθρωπότητας από πλευράς Ανθρωπισμού. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως μόνο η Χριστιανική Διδασκαλία είναι εκείνη που μπορεί να οδηγήσει σήμερα τα βήματα αυτών που έχουν στα χέρια τους τις τύχες του κόσμου ώστε να ξαναβρεί η Ανθρωπότητα την πορεία της και ο Άνθρωπος τον πραγματικό προορισμό του.

Θα τονίσω για πολλοστή φορά Μακαριώτατε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που σήμερα οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον Άνθρωπο, καλείται επίσης να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε στυγνούς τρομοκράτες, όργανα της νέας βαρβαρότητας, οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Καλείται όμως να αναλάβει τις ευθύνες της και απέναντι στους Πρόσφυγες. Καλείται δηλαδή να κάνει πράξη εκείνο για το οποίο δημιουργήθηκε.

Θυμίζω ότι τρεις είναι οι πυλώνες επάνω στους οποίους θεμελιώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρώτος είναι το Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα, ο δεύτερος είναι οι Θεσμοί της Αρχαίας Ρώμης και ο Τρίτος πυλώνας είναι η Χριστιανική Διδασκαλία. Όπως αποτυπώθηκε εδώ, πολύ κοντά, στην επί του Όρους ομιλία για να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης, καταλλαγής αγάπης και αλληλεγγύης. Με βάση αυτές ακριβώς αυτές τις αρχές η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίσει τους Πρόσφυγες και να περιθωριοποιήσει όσους Εταίρους διακατέχονται από φοβικά και αντιδημοκρατικά σύνδρομα απομονωτισμού.

Αυτά τα μηνύματα στέλνει από εδώ το Παλαίφατο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Νάστε περήφανος γιατί η Αγιοταφική Αδελφότητα, Εσείς προσωπικώς, το Πατριαρχείο, επιτελείτε ένα έργο που, όπως είπα προηγουμένως υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια του Πατριαρχείου, τα όρια της Πατρίδας μας ακόμη και τα ίδια τα όρια της Ευρώπης. Και ας είναι ακριβώς αυτή η μεγάλη αποστολή, το στήριγμα εκείνο που και σε Εσάς και στην Αγιοταφική Αδελφότητα θα δώσει την δύναμη να συνεχίσετε το έργο σας και να το παραδώσετε στους επόμενους όπως ακριβώς το παραλάβατε. Με το ίδιο νόημα, και ίσως, αν θέλετε, με μεγαλύτερο συμβολισμό. Αλλά ελπίζω εύχομαι και προσεύχομαι, σε καλύτερους καιρούς.

Ναστε καλά Μακαριώτατε.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 31.3.2016, Ολυμπία