Ηρεμία πριν την “θύελλα” στην Ειδομένη μεταξύ προσφύγων: Αποκλείστηκαν οι “αλληλέγγυοι”

Στη γέφυρα του Αξιού, σε μικρή απόσταση από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης, βρέθηκαν για αρκετή ώρα λεωφορεία και βανάκια με αλληλέγγυους που επιθυμούσαν να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση των προσφύγων και μεταναστών πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-Σκοπίων. Δυνάμεις της Αστυνομίας είχαν αποκλείσει τη γέφυρα, εμποδίζοντας όσους επιθυμούν να φθάσουν οδικώς στον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου ήταν σε εξέλιξη από νωρίς συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι θα επιχειρούσαν να περάσουν τα σύνορα, ύστερα από τις φήμες που κυκλοφόρησαν το τελευταίο 24ωρο περί ανοίγματός τους.

Σε δύο ομάδες είχαν χωριστεί οι πρόσφυγες στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, αφού απέναντι απ΄αυτούς που είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές και δήλωναν αποφασισμένοι να περάσουν τα σύνορα, είχε παραταχθεί μια άλλη ομάδα που προσπαθούσε να τους μεταπείσει, εξηγώντας τους ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως όλη αυτή η κίνηση ήταν ανώφελη. Μεταξύ αυτών που ήθελαν να περάσουν τα σύνορα, όπως έλεγαν, ήταν άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια, ενώ σχεδόν όλοι κρατούσαν νωρίτερα στα χέρια κι ανέμιζαν λευκές χαρτοπετσέτες και χαρτομάντηλα σε ένδειξη των ειρηνικών τους -όπως τόνιζαν- προθέσεων.

Στα χέρια κρατούσαν χαρτόνια και κομμάτια ύφασμα, όπου αναγράφονταν συνθήματα, όπως: «Μην μας χτυπήσετε», «Η ελεύθερη μετακίνηση είναι δικαίωμα όλων», «Καμιά βία, θέλουμε μόνο να περάσουμε» και «Ανοίξτε τα σύνορα», ενώ νωρίτερα τραγουδούσαν και σκοπούς της πατρίδας τους. Η αστυνομική παρουσία είναι ενισχυμένη, σήμερα, στην Ειδομένη, ενώ από νωρίς έχουν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις και πίσω από τον φράχτη, από την πλευρά των Σκοπίων. Στο μεταξύ, αποστάσεις από τις φήμες που τους ήθελαν να είναι μεταξύ αυτών που φέρονται να παρακίνησαν τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα πήραν οι Ιταλοί ακτιβιστές, που έφτασαν χθες στην Ειδομένη, μέσω Ηγουμενίτσας. Όπως δήλωσε ο Τομάσο Γκαντίνι από την οργάνωση «Over the Fortress» στόχος των Ιταλών ακτιβιστών είναι η διανομή βοήθειας και σε καμιά περίπτωση η παρακίνηση των προσφύγων σε τέτοιου είδους ενέργειες, τις οποίες χαρακτήρισε επικίνδυνες. Όπως είπε, οι Ιταλοί ακτιβιστές θα διαδηλώσουν αύριο, στις 11, έξω από το ΥΜΑΘ, ζητώντας -μεταξύ άλλων- να μην γίνονται επαναπροωθήσεις στην Τουρκία «καθώς δεν είναι ασφαλής χώρα».

Πληροφορίες από Σ. Παπαδοπούλου, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ειδομένη

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 28.3.2016, Μ. Ιγνατίου