Διπλωματικά μέσα στο προσφυγικό για την αποτροπή μονομερών ενεργειών

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να δημιουργήσει κλίμα συναίνεσης εν όψει του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών αύριο το μεσημέρι και εξ αυτού του λόγου θα ενημερώσει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να πάρει.

Επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να μπορέσει να εξασφαλίσει μία μίνιμουμ συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε να χαραχθεί μία εθνική γραμμή και φυσικά να εκδοθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας ένα κοινό ανακοινωθέν που θα φέρει τις υπογραφές και των άλλων πολιτικών αρχηγών.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προτείνει στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να συμφωνήσουν στο πλαίσιο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση-χωρίς αυτό να αποκλείει προσθήκη και δικών τους προτάσεων- και το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει:

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την παροχή οικονομικής και υλικοτεχνικής βοήθειας προς την χώρα.

Την εφαρμογή της άμεσης υποχρέωσης των κρατών μελών για την μετεγκατάσταση των προσφύγων, αλλά και την ενεργοποίηση του μηχανισμού μετεγκατάστασης και στην Τουρκία.

Επίσης, θα προτείνει να ζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής η άμεση έναρξη των περιπολιών του ΝΑΤΟ στα τουρκικά παράλια και επιπλέον να υπάρξει ρητή δέσμευση της Συνόδου πως σε περίπτωση που εκδηλωθούν μονομερείς ενέργειες η Ελλάδα θα διατηρήσει σε ισχύ επιφυλάξεις για την επιβολή βέτο. Κάτι τέτοιο συνδέεται σύμφωνα με την κυβέρνηση με το θέμα των ανοιχτών συνόρων.

Πηγή: CNN Boύλα Κεχαγιά

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 3.3.2016