Ουάσιγκτον προειδοποιεί Ερντογάν:Σταμάτα να κτυπάς τους Κούρδους.Τουρκία & Ριάντ σε χερσαία επιχείρ.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωσε χθες το βράδι ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν στόχους των Κούρδων της Συρίας στα βόρεια της χώρας και απαίτησε να αποσυρθούν οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από την περιοχή που κατέλαβε πρόσφατα, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

“Θα ανταποδίδουμε κάθε βήμα” των YPG, είπε στους δημοσιογράφους. “Οι YPG θα αποσυρθούν αμέσως από την Αζάζ και τη γύρω περιοχή και δεν θα την πλησιάσουν ξανά”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Ανατολή, οι ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν επίσης ότι προέβησαν σε δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις, πλήττοντας στόχους του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD, η Τουρκία το χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με το PKK) αλλά και στόχους του συριακού καθεστώτος.

“Συμφώνως με τους κανόνες εμπλοκής”, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν στόχους του PYD κοντά στην πόλη Αζάζ, στην επαρχία του Χαλεπιού, είπε μια στρατιωτική πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο. Ο τουρκικός στρατός ανταπέδωσε επίσης σε πυρά των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος σε ένα στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή του Χατάι, στη νότια Τουρκία.

Η συριακή πόλη Αζάζ απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης του Χαλεπιού και βρίσκεται πάνω στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

“Σημαντικό βήμα” χαρακτηρίζει τη συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών στη Συρία ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος θεωρεί σημαντική την επίτευξη συμφωνίας για μια προσωρινή παύση των εχθροπραξιών στη Συρία, αλλά χρειάζονται ακόμη να γίνουν πολύ περισσότερα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

“Αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα, αλλά η δουλειά απέχει πολύ από την ολοκλήρωση της”, δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Λευκού ΟίκουΈρικ Σουλτς.

“Τις ερχόμενες μέρες θα αναζητήσουμε για δράσεις, όχι λόγια, για να δείξουμε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι προετοιμασμένες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους”, ανέφερε.

Παράλληλα τόνισε πως η Ρωσία επιδείνωσε σε κάποιες περιπτώσεις την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία στοχεύοντας περιοχές όπου υπήρχε μικρή παρουσία των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

“Ήρθε η ώρα για αυτούς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη πρόφαση ότι κυνηγούν το ΙΚ που χρησιμοποιούν για να εμπλακούν περαιτέρω στο σεχταριστικό εμφύλιο πόλεμο”, τόνισε.

Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ – Ρόιτερς Ουάσινγκτον, United States, Κωνσταντινούπολη, Turkey

Βάζουν νέα φωτιά Τουρκία και Ριάντ: Σχεδιάζουν χερσαία επιχείρηση στη Συρία

Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία ενδέχεται να αρχίσουν χερσαία επιχείρηση στη Συρία για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Σαουδική Αραβία θα αναπτύξει αεροσκάφη της σε τουρκική βάση, πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

“Αν υπάρξει μια στρατηγική κατά του ΙΚ, τότε η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία μπορεί να μετάσχουν σε μια χερσαία επιχείρηση”, δήλωσε ο υπουργός, τον οποίο επικαλούνται οι εφημερίδες Yeni Safak και Haberturk. “Η Σαουδική Αραβία στέλνει επίσης αεροσκάφη στην Τουρκία, στο Ιντσιρλίκ”, τη μεγάλη στρατιωτική βάση στο νότο της χώρας, πρόσθεσε.

Βομβάρδισαν θέσεις του συριακού στρατού στην Λαττάκεια

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις του συριακού στρατού στη βόρεια επαρχία Λαττάκεια ανέφερε σήμερα μια στρατιωτική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

“Το τουρκικό πυροβολικό άνοιξε πυρ σε θέσεις του συριακού στρατού στη λοφώδη περιοχή Άλια. Αρκετές βόμβες έχουν εκτοξευτεί από την τουρκική επικράτεια”, ανέφερε η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν χθες στόχους των Κούρδων της Συρίας στην επαρχία του Χαλεπιού και σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Ανατολή, οι ένοπλες δυνάμεις προέβησαν σε δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις, πλήττοντας στόχους του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) αλλά και στόχους του συριακού καθεστώτος.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου με δηλώσεις του επιβεβαίωσε τις επιθέσεις και απαίτησε να αποσυρθούν οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από την περιοχή που κατέλαβε πρόσφατα, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Η Τουρκία σπάει το μέτωπο εναντίον των τζιχαντιστών, βομβαρδίζει τους Κούρδους

Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε χθες τομείς που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις στην επαρχία του Χαλεπιού, στο βόρειο τμήμα της Συρίας, ανέφεραν το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κουρδική πηγή.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε τομείς που απέσπασαν πρόσφατα από τους ισλαμιστές αντάρτες οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στην επαρχία του Χαλεπιού, κυρίως στον τομέα Μίνιγκ.

Πηγή που πρόσκειται στις YPG δήλωσε πως οι τουρκικοί βομβαρδισμοί είχαν ως στόχο το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μίνιγκ που ανακαταλήφθηκε στις 10 Φεβρουαρίου από τις κουρδικές δυνάμεις.

Τουρκική κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Ρόιτερς δήλωσε πως ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε θέσεις των κουρδικών πολιτοφυλακών κοντά στην πόλη Αζάζ, στη βόρεια Συρία, χωρίς να πει περισσότερα είτε για την έκταση των βομβαρδισμών είτε για τον λόγο για τον οποίο διενεργήθηκαν. “Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) στην περιοχή Αζάζ’, δήλωσε η πηγή αυτή.

Η ανακοίνωση των τουρκικών βομβαρδισμών γίνεται λίγο μετά τη δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος απείλησε με ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία κατά του PYD (του οποίου πολιτοφυλακή αποτελούν οι YPG), το οποίο η Άγκυρα θεωρεί ως τρομοκρατική οργάνωση.

“Μπορούμε αν χρειαστεί να λάβουμε στη Συρία τα ίδια μέτρα όπως (…) στο Καντίλ”, δήλωσε ο Νταβούτογλου σε ομιλία που εκφώνησε στην Ερζιντζάν (ανατολική Τουρκία) και μεταδόθηκε τηλεοπτικά, αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε η Τουρκία το 2015 εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βουνό αυτό στο βόρειο τμήμα του Ιράκ που είναι το προπύργιό του.

Με την υποστήριξη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, οι YPG κατέλαβαν την Τετάρτη την αεροπορική βάση και την πόλη Μίνιγκ, βόρεια της μεγάλης πόλης Χαλέπι, περίπου δέκα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία.

Το αεροδρόμιο του Μίνιγκ βρίσκεται ανάμεσα σε δύο σημαντικούς δρόμους που οδηγούν από την πόλη Χαλέπι στην Αζάζ, και ο έλεγχός του δίνει στις κουρδικές δυνάμεις μια βάση εκκίνησης για νέες επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών που βρίσκονται μακρύτερα προς ανατολάς.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχασαν τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης Μίνιγκ τον Αύγουστο του 2013, δύο χρόνια μετά την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς-Sputnik  Βηρυτός, Lebanon

Eστάλησαν στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,14.2.2016