Πρεμιέρα για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Αθήνα

Αναλυτικότερα, ομάδα αγροτών προσπάθησε να απωθήσει τους αστυνομικούς στην πλατεία Βάθη και να κάνει κατάληψη στο υπουργείο, ωστόσο τα ΜΑΤ τους σταμάτησαν και τους απομάκρυναν, κάνοντας χρήση χημικών, με τους αγρότες να πετούν αντικείμενα, σπάζοντας τα τζάμια του πρώτου ορόφου. Μπροστά από το υπουργείο κάηκαν πλαστικοί κάδοι απορριμμάτων.

Νωρίτερα έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν βρεθεί περίπου 2.000 αγρότες από την Κρήτη, που κατέφθασαν το πρωί στον Πειραιά, και άρχισαν να πετούν ντομάτες και άλλα αγροτικά προϊόντα, καθώς και καπνογόνα. Προηγουμένως είχαν προσπαθήσει να κάνουν κατάληψη, αλλά δεν τους επετράπη.

Κάποιοι από αυτούς κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος, έξω από το παλιό κτίριο του υπουργείου Εμπορίου, στο οποίο τώρα στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας. Αγρότες άρχισαν να κυνηγούν αστυνομικούς και περιπολικά προς την πλατεία Καραϊσκάκη, με σκοπό να απεγκλωβιστεί αγροτικό όχημα.

Οι συγκεντρώσεις των αγροτών είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των οδών Αχιλλέως και Δεληγιάννη στο Μεταξουργείο είχαν ως αποτέλεσμα οι συγκεντρώσεις των αγροτών. Νωρίτερα είχαν κλείσει οι οδοί Αθηνάς, Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι έκλεισε μετά τις 12 το μεσημέρι ο κόμβος στο Μαρκόπουλο, λόγω του αγροτικού συλλαλητηρίου, ενώ αγρότες από όλη την Ελλάδα φτάνουν σταδιακά στην πρωτεύουσα.

Για την Αθήνα έχουν ξεκινήσει εδώ και ώρα οι αγρότες από τον Ισθμό, αποφασίζοντας να προπορεύονται τα αγροτικά αυτοκίνητα και να ακολουθούν τα λεωφορεία, που είναι δεκάδες, ενώ άφησαν στο μπλόκο όλα τα τρακτέρ, αφού από τη διαπραγμάτευση τους επετράπη να περάσουν έως τα Μέγαρα μόνο 30.

Οι αγρότες από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία,κατευθύνονται με λεωφορεία και αυτοκίνητα προς την Αθήνα. Όσον αφορά τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών από το μπλόκο του Κεφαλόβρυσου Κώστας Πουρνάρας, «περισσότεροι από 2.000 αγρότες αναμένεται να μεταβούν σήμερα στην Αθήνα, προκειμένου να ενώσουμε την φωνή μας με την φωνή των συναδέλφων μας από όλη την χώρα, ενάντια στο καταστροφικό προσχέδιο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό».

Επίσης, λεωφορεία με αγρότες αναχωρούν από το πρωί από τα μπλόκα του Κουρτεσίου της Μαραθιάς και του Αγίου Γεωργίου είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού Ηλείας Ανδρέας Τσουκαλάς, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι θα είναι μαζική η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Όσον αφορά στην κυκλοφορία, σχεδόν όλοι οι δρόμοι σε Αχαΐα Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία είναι ανοικτοί, ενώ στις 10:30 το πρωί θα ανοίξει και η εθνική οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου.

Με τρακτέρ και λεωφορεία οι αγρότες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας ταξιδεύουν από αργά χθες το βράδυ για την Αθήνα. Στον δρόμο για την Αθήνα, πάντως, βρίσκονται διαμαρτυρόμενοι από όλους τους νομούς της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ενώ, όπως σημειώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αγρότης Τάσος Κυραλίδης, «η Πέλλα κατεβαίνει με έξι λεωφορεία, διαψεύδοντας εκείνους που μας ήθελαν στην άκρη για τα δικά τους συμφέροντα και λόγους».

Μετά τη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων στα μπλόκα, αλλά και μαραθώνιας συζήτησης των μελών της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, ο επικεφαλής της Επιτροπής, Χρίστος Γκόντιας, τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Το πλάνο άλλαξε και θα στείλουμε τελικά τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, τις προτάσεις μας στον πρωθυπουργό, όπως και σε όλους τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων της χώρας. Μπορεί να διαφωνούμε με την ημερομηνία διεξαγωγής του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, όμως σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να προβούμε σε κάποια κίνηση που θα θεωρηθεί ότι υποσκάπτει τον αγώνα των συναδέλφων μας. Άλλωστε, υπάρχει και δικός μας κόσμος που θα δώσει δυναμικό “παρών” στην κινητοποίηση».

Σε πολλά σημεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, όπου έχουν στηθεί μπλόκα, σήμερα και αύριο δεν προβλέπεται να γίνουν κινητοποιήσεις, προς διευκόλυνση όσων κατευθύνονται στην Αθήνα. Μόνο σε κομβικά σημεία, όπως τα τελωνεία, θα συνεχιστούν οι αποκλεισμοί.

Στους δρόμους βγήκαν και πάλι οι αγρότες της Ρόδου με τα τρακτέρ τους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα της κυβέρνησης που προβλέπονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η συγκέντρωση των αγροτών είναι μαζική και δυναμική, αφού πριν από λίγη ώρα απέκλεισαν τον κόμβο στην οδό Ρόδου-Λίνδου, στο ύψος των Κολυμπίων, στην ανατολική πλευρά του νησιού. Στο σημείο βρίσκεται, διακριτικά, αστυνομική δύναμη, ενώ το μπλόκο των αγροτών ανοίγει για να εξυπηρετηθούν έκτακτα περιστατικά.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ανοιχτά θα παραμείνουν μέχρι και τις 12 το μεσημέρι τα Τέμπη, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση των αγροτών που θέλουν να συμμετάσχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Η κοιλάδα αναμένεται να κλείσει και πάλι από τις 12 και μετά.

Αίτημα των αγροτών είναι η απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, καθώς και η κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Το μεγάλο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο θα ξεκινήσει σήμερα, Παρασκευή, και θα συνεχιστεί και αύριο, Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων. Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα, με τους Κρητικούς να καταφθάνουν το πρωί της Παρασκευής, ενώ υπολογίζεται ότι έως τις 18:00 το απόγευμα θα έχουν συγκεντρωθεί οι αγρότες και από τις άλλες περιοχές.

Huffington Post