Η Γερμανία επέλεξε πλευρά. Με τους Τούρκους-Ο Ερντογάν καταδίκασε την υποστήριξη ΗΠΑ προς Κούρδους

Ενώ η Ρωσία, επισημαίνει το ρωσικό Sputnik, εργάστηκε σταθερά ώστε να συμπεριληφθούν οι Κούρδοι στις ειρηνευτικές συζητήσεις για τη Συρία, ή Άγκυρα αρνήθηκε και την Κυριακή κάλεσε την Ουάσιγκτον να επιλέξει πλευρά.

«Αυτό που ο Ερντογάν πραγματικά λέει στις ΗΠΑ είναι ότι πρέπει να επιλέξουν πλευρά στο εσωτερικό πόλεμο στην Τουρκία [σ.σ. μεταξύ τουρκικού κράτους και Κούρδων αυτονομιστών]. Ο Ερντογάν τράβηξε τη γραμμή του, ξεχωρίζοντας τη στάση του από τη Ρωσία και απαίτησε από τις ΗΠΑ να πάρουν το μέρος του», είπε ο δημοσιογράφος Έρικ Ντράιτσερ.

«Δυστυχώς για τον Ερντογάν, έβαλε τον εαυτό του στη γωνία. Πλέον του έχουν απομείνει λίγες επιλογές και αυτός είναι ο λόγος που τον βλέπουμε να υιοθετεί επικίνδυνη και έντονη ρητορική».

Η Γερμανία, γράφει το Sputnik και έχει τη σημασία του γιατί εκφράζει ευθέως το Κρεμλίνο, φαίνεται να επέλεξε πλευρά. Τη Δευτέρα η καγκελάριος Μέρκελ κατέκρινε τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, αλλά απέφυγε να αναφερθεί στις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στους Κούρδους, επισημαίνει με νόημα το ρωσικό σάιτ.

Είναι ξεκάθαρο ότι το Sputnik συμφωνεί με ό,τι σας έχει γράψει το TRIBUNE από σχετικά νωρίς τη Δευτέρα, ότι δηλαδή ο μόνος φίλος που έχει απομείνει στον Ερντογάν είναι η Μέρκελ και αναλυτικά σας εξηγήσαμε το ιστορικό αλλά και τους λόγους αυτής της τραγικής συμμαχίας [

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης, οι ΗΠΑ επέλεξαν πλευρά: Τους Κούρδους

Επίσης, το απόγευμα της Τρίτης η Μόσχα κάλεσε την Άνγκελα Μέρκελ να προσέχει τι λέει

Οι εξελίξεις στη γειτονιά μας, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι όντως περίεργες…

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 10.2.2016, Tribune

Ξέφυγε τελείως ο Ερντογάν: “Οι ΗΠΑ φταίνε για το αίμα στην Συρία, διότι στηρίζουν τους Κούρδους”

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε σήμερα έντονα την στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους ο ίδιος θεωρεί “τρομοκράτες”, σημειώνοντας ότι με την πολιτική αυτή της Ουάσινγκτον έχει προκληθεί ένα λουτρό αίματος στην περιοχή.

“Από τότε που αρνείστε να τους χαρακτηρίσετε τρομοκρατική οργάνωση έχει μετατραπεί η περιοχή σε μια λίμνη αίματος”, σημείωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στους Αμερικανούς, σε ομιλία που εκφώνησε στην Άγκυρα ενώπιον επαρχιακών αξιωματούχων.

“Είσαστε με τη δική μας μεριά ή με τις τρομοκρατικές οργανώσεις PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) και PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν)”, πρόσθεσε στην ομλία του αυτή.

“Έ’ Αμερική! Δεν μπορείτε να μας αναγκάσετε να αναγνωρίσουμε το PYD ή τις YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού, πολιτοφυλακή του PYD). Τις γνωρίζουμε πολύ καλά, όπως γνωρίζουμε και το Νταές (Ισλαμικό Κράτος)”, συνέχισε.

Εδώ και μήνες η στρατιωτική υποστήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στα PYD και YPG, που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, προκαλεί εντάσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας.

Η Τουρκία θεωρεί τα δύο αυτά κινήματα “τρομοκρατικές” οργανώσεις που συνδέονται στενά με το PKK. Χθες ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζον Μπας εκλήθη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τις δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη ημέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος είπε ότι το PYD δεν είναι ένα “τρομοκρατικό” κίνημα.

Μετά τις δηλώσεις αυτές, ο Ερντογάν ρωτήθηκε σήμερα για άλλη μια φορά όσον αφορά τη σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ.

“Δεν καταλαβαίνω. Αυτοί (οι Αμερικανοί) μένουν σιωπηλοί όταν το επαναλαμβάνουμε (ότι το PYD είναι μια τρομοκρατική οργάνωση) και πίσω από την πλάτη μας λένε ‘δεν τους θεωρούμε ως τέτοια’”, σημείωσε ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας.

Η τουρκική κυβέρνηση φοβάται ότι η αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη θα επιτρέψει στους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι ελέγχουν ήδη ένα μεγάλο μέρος στο βόρειο άκρο της Συρίας κατά μήκος της μεθορίου με την Τουρκία, να επεκτείνουν κι άλλο την επιρροή τους.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο-WWW.AMNA.GR, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 10.2.2016, Μ. Ιγνατίου