Καταρρέουν οι τζιχαντιστές στο Χαλέπι – Η Ρωσία διαλύει τους μισθοφόρους της Τουρκίας

Απόλυτη καταστροφή για τον Ερντογάν στη βορειοδυτική Συρία.

Τα όνειρα του «σουλτάνου» για αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συντρίβονται από τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του στο Χαλέπι.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκληρωτική απελευθέρωση της ταλανισμένης πόλης από τα τουρκόφιλα τζιχαντιστικά στίφη.

Η πόλη Χαλέπι, στη βορειοδυτική Συρία, δεν καταλήφθηκε ποτέ ολοκληρωτικά από τους τουρκόφιλους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα – Αλ Νούσρα και τους συμμάχους της «μετριοπαθείς» ισλαμιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και άλλων οργανώσεων.

Οι τζιχαντιστές έλεγχαν κάποιες συνοικίες, κάποιες άλλες παρέμειναν υπό κυβερνητικό έλεγχο, ενώ μια συνοικία στο Χαλέπι είναι υπό τον έλεγχο των Κούρδων της Συρίας.

Το Χαλέπι πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Συρία είχε συνολικό πληθυσμό 2.300.000 κατοίκους.

Τώρα που η πόλη είναι να απελευθερωθεί ολοκληρωτικά, οι συγγενείς, οικογένειες και συνεργάτες των τζιχαντιστών την εγκαταλείπουν ομαδικά για να βρουν καταφύγιο στην Τουρκία.

Οι πρόσφυγες φιλοτζιχαντιστές υπολογίζονται από 20.000 (σύμφωνα με ΜΚΟ) μέχρι 70.000 σύμφωνα με τουρκικές πηγές.

Ωστόσο, από μια πόλη εκατομμυρίων να την εγκαταλείπουν μερικές χιλιάδες συνεργάτες των τζιχαντιστών δεν συνιστά καθολική ανθρωπιστική κρίση, όπως επιχειρούν να παρουσιάσουν τα πράγματα οι τουρκικές Αρχές.

Όπως διαβάζουμε στο Reuters, οι συνοικίες που ελέγχουν οι τζιχαντιστές στο Χαλέπι είναι έτοιμες να πέσουν στα χέρια της κυβέρνησης.

Στον χάρτη βλέπετε πώς ήταν «μοιρασμένη» η πόλη του Χαλεπιού. Με πράσινο χρώμα οι περιοχές υπό κυβερνητικό έλεγχο, με πορτοκαλί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών και με κίτρινο είναι η συνοικία που ελέγχουν οι Κούρδοι του YPG.

Τις προηγούμενες ημέρες ο στρατός της Συρίας προέλασε στα βόρεια και απέκοψε τον ανεφοδιασμό των τζιχαντιστικών συνοικιών στο Χαλέπι από την Τουρκία. Πλέον οι τζιχαντιστικές συνοικίες είναι πολιορκημένες ολόγυρα από τα κυβερνητικά στρατεύματα, ενώ η ρωσική πολεμική αεροπορία σφυροκοπά αλύπητα την Αλ Κάιντα και τους συμμάχους της.

Το Χαλέπι -το υπογραμμίζουμε αυτό για να γίνει κατανοητό- δεν αποτελεί προπύργιο κάποιας δημοκρατικής επανάστασης ενάντια στην κυβέρνηση της Συρίας. Είναι σφηκοφωλιά της Αλ Κάιντα!

Ο Ερντογάν ονειρευόταν να μετατρέψει το Χαλέπι και όλη τη βορειοδυτική Συρία σε τουρκικό προτεκτοράτο. Και φαινόταν ότι ο «σχεδιασμός» αυτός του έβγαινε μέχρι που μπήκαν οι Ρώσοι και οι Ιρανοί στον πόλεμο στο πλευρό της κυβέρνησης της Δαμασκού. Η εκδίωξη των τζιχαντιστών από το Χαλέπι αποτελεί προσωπική ήττα του ημιπαράφρονα της Άγκυρας.

Τα δυτικά Μέσα, βεβαίως, χύνουν ποτάμια δάκρυα για τους άμαχους που εγκαταλείπουν το Χαλέπι «κυνηγημένους» από τις ρωσικές βόμβες. «Λησμονούν» να αναφέρουν ότι αυτοί οι άμαχοι είναι ο λαός των τζιχαντιστών, που τώρα καταφεύγουν στην Τουρκία και πιθανώς να περάσουν το Αιγαίο αναζητώντας άσυλο στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Να σημειωθεί εδώ ότι η κυβέρνηση της Συρίας αν και γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί που εγκαταλείπουν το Χαλέπι, για να μη θεωρηθεί «απάνθρωπη» τους αφήνει να φύγουν πριν ξεκινήσει η τελική επίθεση για την απελευθέρωση των συνοικιών που ελέγχουν οι τζιχαντιστές.

Οι Ρώσοι πάντως είναι αποφασισμένοι να θάψουν τους τζιχαντιστές και τα οθωμανικά όνειρα του Ερντογάν στα ερείπια του Χαλεπιού. 250 αεροπορικές επιδρομές την ημέρα εξαπολύουν χτυπώντας αλύπητα τους μισθοφόρους της Άγκυρας και της Σαουδικής Αραβίας.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 6.2.2016, Τribune