Τρομοκρατική επίθεση με 10 νεκρούς και 15 τραυματίες στην Κωνσταντινούπολη

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί στην πιο τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης, κοντά σε στάση τραμ πλησίον της Αγιάς Σοφιάς και του Σουλτάν Αχμέτ.

Τουρκικά μέσα μετέδωσαν λίγο αργότερα πως πιθανότατα να πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας, αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για έναν ”άνδρα ζωσμένο με εκρηκτικά”, ενώ ανάμεσα στους τραυματισμένους και τους νεκρούς υπήρξαν τουρίστες από την Γερμανία, τη Γαλλία και τη Νορβηγία.

Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι οι αρχές ερευνούν για τον τύπο των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν και για τους υπεύθυνους της έκρηξης.

“Υποψιαζόμαστε τρομοκρατική ενέργεια”, δήλωσε αρχικά Τούρκος αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων.

Οι αρχές έχουν αποκλείσει το χώρο, ο οποίος πλέον θυμίζει απόρθητο φρούριο.

Ασθενοφόρα και αστυνομικά αυτοκίνητα κατέκλυσαν από την πρώτη στιγμή την περιοχή.

Την ίδια στιγμή, με τρία tweets το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την συμπαράστασή του για την επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία πληροφορία για έλληνες ανάμεσα στα θύματα.

Σε επικοινωνία του newpost με το ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχουν έλληνες ανάμεσα στα θύματα.

Αυτόπτες μάρτυρες λίγο μετά την επίθεση ανέφεραν στο Reuters ότι μπορούσαν να δουν διαμελισμένα μέλη.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα η έκρηξη ήταν ιδιαίτερα βίαιη και έγινε αισθητή πολλά τετράγωνα από την περιοχή που έλαβε χώρα.

Την ίδια στιγμή, σε άλλο σημείο της πόλης, σημειώθηκε έκρηξη σε υπό κατασκευήν ξενοδοχείο στην περιοχή Μάλτεπε με εγκλωβισμένους.

Οι αστυνομικές και πολιτικές αρχές είναι σε εγρήγορση, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στην Άγκυρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Τα δύο περιστατικά συνέβησαν με διαφορά λίγων λεπτών το ένα με το άλλο, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν διευκρινίστηκε τελικά εάν συνδέονται μεταξύ τους.

Τιτίκα Ανουσάκη

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 12.1.2016, Newpost