Αλεξιάδης: ΕΝΦΙΑ για ακίνητα εξωτερικού και Περιουσιολόγιο από το Νοέμβρη

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη φορολόγηση των ακινήτων εξωτερικού, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πως θα υπάρξει άμεση αξιοποίηση των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές φορολογικές Αρχές για 3.200 ακίνητα Ελλήνων στο Λονδίνο, ενώ αντίστοιχα στοιχεία αναμένονται και από άλλες χώρες. Ο κ. Αλεξιάδης επικαλέστηκε το παράδειγμα Μόντι στην Ιταλία με τη φορολόγηση ιδιοκτησιών Ιταλών στο εξωτερικό και είπε ότι είναι λάθος να πληρώνει ο κάτοικος Ελλάδας ΕΝΦΙΑ, και ούτε ένα ευρώ φόρο ο ιδιοκτήτης ακινήτου στο εξωτερικό.

Αναφερόμενος στις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι το ερχόμενο έτος θα δημιουργηθεί μια ειδική φόρμα στο Taxis η οποία θα είναι προσβάσιμη στους συμβολαιογράφους ώστε να διεκπεραιώνονται άμεσα μέσω διαδικτύου όλες οι υποθέσεις τους.

«Σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου που διεκπεραιώνουν, θα μπαίνουν στο σύστημα, θα καταχωρούν τα στοιχεία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και των αντισυμβαλλόμενων, η εφορία μέσω taxis θα προσδιορίζει τον φόρο, θα εκτυπώνεται η γνωστή Ταυτότητα Οφειλής, και θα πληρώνεται ο φόρος. Έτσι θα έχουμε ηλεκτρονικούς ελέγχους και διασταυρώσεις» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Μέχρι σήμερα οι εφαρμογές του κεφαλαίου είχαν μείνει έξω από το ΤΑΧΙS. Αν ψάξει κανείς στους φακέλους που συσσωρεύονται στις εφορίες θα βρει ότι εκκρεμούν έσοδα προς είσπραξη… Από το 2016 ξεχάστε όλα όσα ξέρατε με τη κτηματαγορά. Όλα αυτά τελειώνουν, με την ηλεκτρονική φόρμα που θα καθιερωθεί στο Taxis», ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 7.10.2015