Τραγικές συνέπειες στην αγορά, από τα capital controls – 1,14 δισ. κάτω ο τζίρος

Η ΕΣΕΕ αναφέρει πως, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ο τζίρος στην αγορά μειώθηκε, το λιγότερο, κατά 1,33 δισ. ευρώ. Από την ώρα, δε, που επιβλήθηκαν τα capital controls, ο τζίρος μειώθηκε κατά 1,14 δισ. ευρώ.

Οι καταναλωτές δαπάνησαν, σύμφωνα με την έρευνα, 7,05 δισ. ευρώ για την αγορά τροφίμων και καυσίμων και μόνο 2.24 δισ. ευρώ στους λοιπούς κλάδους της εμπορικής δραστηριότητας. Το λιανεμπόριο σημείωσε πτώση του κύκλου εργασιών του κατά 75% τον Ιούλιο και 45% τον Αύγουστο.

«Οι φετινές θερινές εκπτώσεις πέρασαν εντελώς απαρατήρητες, λόγω ειδικών συνθηκών, ασυνήθιστων καταστάσεων και πρωτόγνωρων γεγονότων που συνέβησαν ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου.

»Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, επίσης εντός κρίσης, είναι μόνο για ιστορικούς και στατιστικούς λόγους, αφού για πρώτη φορά είχαμε περίοδο τακτικών εκπτώσεων με κλειστές τράπεζες, capital controls, δημοψήφισμα, νέο μνημόνιο και πρόωρες εκλογές.

»Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις του 2015 έπεσαν θύμα ενός οικονομικού και πολιτικού Αρμαγεδώνα με τραγικά αποτελέσματα για το σύνολο του ελληνικού εμπορίου…», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (E.Π.)

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 31.8.2015, Μ. Ιγνατίου