Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Κεφαλληνίας & Ιθάκης: Οι παράγοντες της ποιότητας

Εκτός όμως από την ποικιλία του σταφυλιού αποφασιστικοί παράγοντες για την ποιότητα των λευκών κρασιών είναι το που και πως καλλιεργούνται τα αμπέλια. Το έδαφος, ο τρόπος φύτευσης, το κλάδεμα, η καλλιέργεια και το κλίμα της κάθε χρονιάς παραγωγής είναι παράγοντες – στην κυριολεξία – υψίστης σημασίας.

Γι’ αυτό η ίδια ποικιλία σταφυλιού, όπως η Ρομπόλα, όταν προέρχεται από διαφορετικές περιοχές (υψόμετρο, κλίμα) παράγει διαφορετικό εντελώς κρασί.  Και γι’ αυτό είναι αδύνατο να φτιαχτεί το ίδιο ακριβώς κρασί κάθε χρονιά.

Στη δευτερογενή παραγωγή βασικό ρόλο παίζουν οι συνθήκες οινοποίησης και η εφαρμοζόμενη τεχνολογία όπου η ανθρώπινη συμβολή είναι καθοριστική.

Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Κεφαλληνίας & Ιθάκης υπενθυμίζει ότι κάθε σταγόνα βροχής, κάθε αλλαγή ανέμου, κάθε βαθμός θερμοκρασίας, κάθε ηλιαχτίδα επηρεάζουν άμεσα την πορεία ωρίμανσης της κάθε ποικιλίας. Είναι πολύ δύσκολο να επηρεάσουμε το κλίμα, το έδαφος, τις ποικιλίες αλλά μπορούμε να επέμβουμε στο στάδιο της οινοποίησης για ένα τέλειο αποτέλεσμα.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 18.10.2014