Κυκλοφόρησε έκδοση αφιερωμένη στον Κύπριο λόγιο Επαμεινώνδα Φραγκούδη

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο τόμος περιλαμβάνει όλα τα έργα (6) του Επαμ. Ι  Φραγκούδη που εκδόθηκαν στο Βουκουρέστι (σε δυσεύρετα έντυπα),  δύο ανέκδοτα κείμενα  καθώς και την μελέτη της Rita Dobroiu με θέμα το ανέκδοτο ποίημα (σώζεται σε χειρόγραφο) που αφιέρωσε ο Φραγκούδης στον ηγεμόνα Αλεξάνδρο Ι. Κούζα. Η έκδοση είναι δίγλωσση (ελληνικά και ρουμάνικα).

Ο Πανηγυρικός των υπέρ πίστεως και πατρίδος αγωνισαμένων, «το βασικότερο από τα επανεκδιδομένα κείμενα του Φραγκούδη», λόγος που εκδόθηκε μόνον στα ελληνικά μεταφράστηκε στα ρουμανικά από τον νεοελληνιστή και ερευνητή Μιχάι Τσιπάου.

Το χρονολόγιο  προσφέρει πλούσια, μερικά  άγνωστα μέχρι τώρα στοιχεία για τη ζωή και την σταδιοδρομία του πρώτου καθηγητή ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου, ο οποίος έγινε και κοσμήτορας της Σχολής Γραμμάτων. Συγκινητικές είναι οι αναμνήσεις των Ρουμάνων  καθηγητών (ανάμεσά τους ο σπουδαίος ιστορικός και επιστήμονας Νικόλαος Γιόργα) για τον Κύπριο συνάδελφό τους αλλά και των μαθητών του. Στα σημειώματα μπορεί να βρει κανείς φιλολογικά και ιστορικά στοιχεία για  κάθε κείμενο. Στη βιβλιογραφία αναφέρονται έργα και μελέτες για τον Φραγκούδη, στα ελληνικά αλλά σε αλλές γλώσσες (κυρίως στα ρουμανικά).

Οι 16 σελίδες με  έγχρωμες εικόνες περιλαμβάνουν τα εξώφυλλα των πρώτων εκδόσεων, απηχήσεις στις ελληνικές εφημερίδες του Βουκουρεστίου, προσωπικότητες που γνώρισε, καθώς και, σε «πρεμιέρα»,  φακσιμίλ από το ανέκδοτο ποίημα του με εικονογραφήσεις του ιδίου.

Αξίζει να σημειωθεί  οτι η κυκλοφορία της έκδοσης συμπίπτει με  τον εορτασμό των 150 χρονών από την ίδρυση του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, στο πλαίσιο της σειρά βιβλίων με το γενικό τίτλο «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ» του εκδοτικού οίκου ΟΜΟΝΟΙΑ.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΧΡ)

Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 16.10.2014