Ο κ. Φώτης Παυλάτος γράφει για τον αγαπημένο μας που «έφυγε» δρ. Σπύρο Λουκάτο

Ο Σπύρος Λουκάτος, με τη χαρισματική, την πολύπλευρη και πολυδύναμη προσωπικότητά του, με την υπερβατική ανθρωπιά του, την πάντα πρόσχαρη και ευγενική φυσιογνωμία του, θα μένει για πάντα στο νου και στην καρδιά όλων όσοι είχαν – μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων το παρόν αφιέρωμα – την καλή τύχη και το προνόμιο να γνωρίσουν την δεσπόζουσα και εμβληματική φυσιογνωμία του.

Ο Σπύρος Λουκάτος, με την όλη πολύτιμη δημιουργική και καρποφόρο πορεία του στα Γράμματα, με τη σταθερή στάση και θεώρησή του για τον άνθρωπο, την ελευθερία του πνεύματος, όσον αφορά στην υπαρξιακή μας πορεία, ξεπέρασε την Αριστοτελική έννοια για την προσωπικότητα του ατόμου ως ταυτιζόμενη μόνο με την υπερβατική γνώση του γνωστικού αντικειμένου (άριστος Ιστορικός και Αρχειακός Ερευνητής, αγωνιστής της Ελευθερίας και των Ιδεών). Και μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως «ολοκληρωμένη προσωπικότητα» με την επιπλέον καλλιέργεια του πνεύματος, αλλά όπως αναφέρεται και στα παραπάνω, και για τη θεώρηση, θέση, στάση του Ανθρώπου στην προσπάθειά του για την ανακάλυψη της Αλήθειας, στην όλη υπαρξιακή του πορεία.

Ακάματος εργάτης του Πνεύματος, με μεγάλο αριθμό ιστορικών βιβλίων, με αρκετές εκατοντάδες δημοσιεύματα σε Επιστημονικά και Λογοτεχνικά Περιοδικά της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού, ο Σπύρος Λουκάτος άφησε ανεξίτηλα τη σφραγίδα του και τα φωτεινά Σημάδια του και θα παραμένει διαχρονικό πρότυπο για την οικοδόμηση της υπαρξιακής μας ταυτότητας.

Καλότυχος / όπου μπορεί σημάδια / στο διάβα του ν’ αφήνει / τ’ ανέμου η ορμή να μην τα σβήνει / κι ολόφωτα / να μένουν στα σκοτάδια…/ Η ζωή μας δε μοιάζει τότες άδεια. (φ.π.)

Ο Σπύρος Λουκάτος, με το έργο του και την πολύτιμη προσφορά του, κέρδισε την «Πνευματική Αθανασία», γιατί, όπως αναφέρεται και στην προμετωπίδα του Αφιερώματος, στο Πνεύμα: «Ο θάνατος δεν έχει εξουσία».

Αν υπήρχε στο Νησί μας ένα «Πάνθεον» των Μεγάλων Ανδρών της Κεφαλονιάς (το ονομαζόμενο Hall of Fame στις χώρες του εξωτερικού), που με τα έργα τους και την προσφορά τους άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα της υπαρξιακής τους πορείας, ο Σπύρος Λουκάτος, ο υπέροχος άνθρωπος, ο καταξιωμένος Ιστορικός και Συγγραφέας, ο ακάματος εργάτης του Πνεύματος και αγωνιστής της Ελευθερίας, θα κοσμούσε περίλαμπρα αυτό το «Πάνθεον» στην περίοπτη θέση που του αξίζει.

Αιώνιος τώρα ταξιδευτής στους αιθέρες, ο Σπύρος Λουκάτος, θα εξακολουθεί, με το ιστορικό συγγραφικό του έργο, τις πολύτιμες παρακαταθήκες του, την εμβληματική φυσιογνωμία του και τη βαθειά πίστη του στις άφθαρτες ανθρωπιστικές αξίες, με την πολυσήμαντη έννοιά τους, να εμπνέει τις τωρινές αλλά και τις κατοπινές γενιές.

– Ποιος είπε πως ο Σπύρος Λουκάτος πέθανε;

Φώτης Παυλάτος

Γιατρός – Λογοτέχνης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 6.10.2014