Οι Επτανήσιοι της Νέας Υόρκης εορτάζουν τα 150 χρόνια από την ενσωμάτωση στην Ελλάδα

«Σας είχαμε συνηθίσει με διαφορετικού τύπου εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια , καθώς κάθε χρόνο φέρναμε μουσικούς από την Ελλάδα με αποκορύφωμα πέρυσι τη Χορωδία και την Μαντολινάτα της Κεφαλονιάς, φέτος όμως λόγω των εκλογών, αλλάξαμε το πρόγραμμα και ευελπιστούμε την επόμενη χρονιά να έρθει στη Νέα Υόρκη η Φιλαρμονική της Κέρκυρας”.

Ο κ. Μπάρδης τόνισε ότι η επέτειος της ενσωμάτωσης είναι πολύ σημαντική για όλους τους Επτανησίους και εστιάζοντας στην εξεύρεση τρόπων μεταβίβασης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην νέα γενιά τόνισε ότι “στα μεγάλα και τα δύσκολα η Ιόνιος Πολιτιστική είναι μπροστά και μαζί με όλους θα τα καταφέρουμε».

«Τα Επτάνησα είναι ίσως το μόνο μέρος της Ελλάδας που απέφυγε τον οθωμανικό ζυγό. Ενετοκρατούμενα για πολλούς αιώνες, δεν έχασαν ποτέ την ελληνικότητά τους. Οι Επτανήσιοι παρέμειναν πιστοί στην Ορθοδοξία σε μια εποχή που το θρήσκευμα ήταν το κύριο γνώρισμα στην Ανατολή και παρά τους περιοδικούς κατακτητές ποτέ δεν αμφισβητήθηκε η ελληνικότητά τους» ανέφερε ο γενικός πρόξενος στην Νέα Υόρκη Γεώργιος Ηλιόπουλος που ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.

Στην συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στα δάνεια “Ανεξαρτησίας” του Ελληνικού κράτους τα οποία παρά το γεγονός ότι παρελήφθησαν για την χρηματοδότηση της επανάστασης και για την στήριξη των πρώτων βημάτων του κράτους, δυστυχώς “φαγώθηκαν” από τους εμφύλιους και αποπληρώθηκαν το 1982!!

Κλείνοντας την εξαιρετικού ενδιαφέροντος ομιλία του ο γενικός πρόξενος αναφέρθηκε στην συμβολή των Επτανήσων στην παιδεία τα γράμματα και τον πολιτισμό ( Κάλβο , Βαλαωρίτη Σολωμό), ενώ παράλληλα επεσήμανε την ευθύνη της νεότερης γενιάς “να μπολιάσει με τις δικές της παραδόσεις την ζωή της πατρίδας και να μην επιτρέψουν στους εαυτούς τους να παρασυρθούν από τις σειρήνες της εύκολης ζωής”.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα επιλεγμένο ρεπερτόριο που παρουσίασαν ο Ζακυνθινός μουσικοσυνθέτης Πέτρος Κλαμπάνης και ο αγαπητός στην Ομογένεια τραγουδιστής Τάσος Παπαϊωάννου, ενώ στην ιστορία του «Ύμνου της Ένωσης» αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνιων και Ιθακησίων “ Οδυσσεύς” Κώστας Βαγγελάτος.

Σάκης Σερέτης

Βίντεο:

Ο Σπ. Φραγκόπουλος και ο Βαλσαμάκης Κακαρούμπας Θυμούνται και μας “παραδίδουν” τον ΥΜΝΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

https://www.dropbox.com/s/oh5hwznd81nizk9/Video%2013-5-14%20-%209%2008%2050%20%CE%BC.%CE%BC..mov

Η εκδήλωση έκλεισε με τον ΥΜΝΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

¨Οπως εξήγησε προλογίζοντας ο Κώστας Βαγγελάτος, Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων «ΟΔΥΣΣΕΥΣ», «πρόκειται για μια ιστορική επενεκτέλεση ενός ξεχασμένου κομματιού αγνώστου στιχουργού και συνθέτη, που τελευταία φορά παίχτηκε το 1952 σε εκδήλωση του Γυμνασίου Κεραμειών.Προφανώς με τους σεισμούς χάθηκαν παρτιτούρες και χειρόγραφα και το τραγούδι ξεχάστηκε. ¨Εμεινε μόνο στη μνήμη και στα χείλη κάποιων απόφοιτων του Γυμνασίου Κεραμειών που μάταια παρίμεναν να το ξανακούσουν κάπου. Ο Σπύρος Φραγκόπουλος από τα Κλείσματα αποφάσισε να δράσει για να μη χαθεί αυτό το κομμάτι της ιστορικής, λογοτεχνικής και μουσικής μας κληρονομιάς. Το τραγούδησε σε μια κασσέτα και απευθύνθηκε σε έναν άλλο απόφοιτο του Γυμνασίου Κεραμειών, τον διεθνούς φήμης μαντολινίστα Βαλσαμάκη Κακαρούμπα για να ξαναγράψει τη μουσική. Οι δυό τους με την κασσέτα και την παρτιτούρα πήγαν το 2011 στο Γυμνάσιο Κεραμειών και τα παρέδωσαν για να συμπεριληφθούν σε κάποια σχετική εκδήλωση. Μάταια όμως.κανένα ενδιαφέρον. Οπως εξήγησε -συνεχίζοντας-ο Κώστας Βαγγελάτος η Ιστορία δημοσιεύτηκε στο πρόσφατο τεύχος της ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ και “εμείς εδώ” στη Ν.Υ. «παλιάς κοπής» απόφοιτοι του Γυμνασίου Κεραμειών το πήραμε επάνω μας. Μαζί με τους άλλους  Επτανήσιους απεθυνθήκαμε σε  κάποια νέα παιδιά, στον Πέτρο Κλαμπάνη και τον Τάσο Παπαιωάννου, οποίοι με ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν και σήμερα θα ξανακούσουμε αυτό το ιστορικό κομμάτι. Όλοι μαζί είμαστε ευγνώμονες στον κ. Σπύρο Φραγκόπουλο, στον κ. Βαλσαμάκη Κακαρούμπα και στην κα Αμαλία Βουτσινά, εκδότρια της ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ

Στόχος μας είναι να γίνει μια επαγγελματική ηχογράφηση του ΥΜΝΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ  σε CD και να διανεμηθεί σε οργανισμούς, σχολεία και βιβλιοθήκες, φιλαρμονικές και χορωδ’ιες όλης της Επτανήσου.

Κώστα Βαγγελάτος

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 14.6.2014