Διονύσης Αρβανιτάκης: Ύψωμα 731

Απέναντι από το ύψωμα 731 και στην γύρω περιοχή είναι το 8ο Ιταλικό Σώμα Στρατού και σε δεύτερη σειρά τρεις ακόμη Μεραρχίες με υποστήριξη 15 Τάγματα Βερσαλιέρων, Αλπινιστών και Μελανοχιτώνων.

Πάνω στο Ύψωμα βρίσκεται το 11/5 Τάγμα του Ταγματάρχη Δημητρίου Κασλά και άκδρες του 1/51 του Ταγματάρχη Τζαννετή.

Ο Μουσολίνι έχει ανάγκη μια νίκη πριν ζητήσει την συνδρομή του συμμάχου του Χίτλερ για να επιτύχει την κατάληψη της χώρας μας.

Όμως απέναντί του βρήκε τους ακατάβλητους μαχητές μας που ανέτρεψαν σε όλα τα μέτωπα τους Ιταλούς.

Οι στρατιώτες μας άντεξαν στο 731 και με τις ξιφολόγχες κυνήγησαν μέσα από τα χαρακώματα τους Ιταλούς και πέτυχαν έναν άθλο, που δύσκολα θα το πετύχαινε άλλος στρατός.

Ο Μουσολίνι διαπιστώνει το μάταιο των προσπαθειών του και φεύγει από την Ρέχωβα. Καλεί τον στρατηγό Πρίκολο και του λέει: «Αποφάσισα να γυρίσω στη Ρώμη…με αηδιάζει όλο αυτό το περιβάλλον». Οι Γερμανοί είναι εξαγριωμένοι από αυτή την εξέλιξη. Ο Γραμματέας Σ. Σιμόνι της Ιταλικής Πρεσβείας στο Βερολίνο γράφει: «Βαδίσαμε απροετοίμαστοι στην αποτυχία. Ωραία φιγούρα κάναμε και πολλά κερδίσαμε σε γόητρο. Έχουμε άλλωστε τόσο πολύ γόητρο που μας περισσεύει κιόλας…».

Στον ευρύτερο τομέα γύρω από το Ύψωμα 731 καθ’ όλη τη διάρκεια της Εαρινής Επίθεσης πολέμισαν 15 ελληνικά τάγματα που ήταν τα τρία από τα συντάγματα 4,5,16,19, το 2/31 1/15, Α/57. Συγκροτούσαν υποτομείς με επικεφαλής τους Συνταγματάρχες Πεζικού Γεωργούλα, Ιωάννου, Καραποστόλη, Κετσέα, Μπαλή, Παπαδόπουλο.

Άξιοι αναφοράς είναι και οι πρωταγωνιστές του γενικού τομέως του αναφερθέντος μετώπου, Υποστράτηγοι Δράκος, Βραχνός. Ταγματάρχες Τριανταφυλλόπουλος, Μπαλντούμης, Αρέθας, Χειμαριώτης, Σαμίου, Φωκάς, Ελευθεριάδης, Κατσιμήτρος. Λοχαγοί  Κουτρίδης, Σταυρογιαννόπουλος, Κυριακού, Λαυρεντίδης. Ανθυπολοχαγοί Μαδεμλής, Χρυσάφης, Τζάθας, Μητρομάρας, Μαστραντώνης, Σχίζας και Επιλοχίας Ζήκος. Οι στρατιώτες κι αυτοί άξιοι του ονόματός τους υπό την ηγεσία τους, επιτέλεσαν το θαύμα του Υψώματος 731.

Κάτω σε μια μεριά στο Ύψωμα υπάρχει μια απλή αναμνηστική πλάκα: «Εδώ στις 9.3.41 το ΔυτικοΘεσσαλικό Γ΄ Σύνταγμα αντιμετώπισε νικηφόρα τη μεγαλύτερη επίθεση του πολέμου 40-41. Αιωνία τους η μνήμη. 27.6.2004 Φίλοι Ιστορίας Ν. Καρδίτσας». Το επίσημο κράτος τι έπραξε;

Πηγή: Πολεμικές Σελίδες Ιούλιος 2007

Διονύσης Αρβανιτάκης