Αξιέπαινες πρωτοβουλίες στο Ληξούρι

Κατ’ αρχάς πρέπει να συγχαρούμε όλους τους συντελεστές της βραδιάς. Μα όλους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την χορωδία Τζώρτζης Δελλαπόρτας και την μαντολινάτα του συλλόγου «Η Κουνόπετρα», και το παιδικό χορευτικό των Σουλάρων. Θεατρική ομάδα από τη Σάμη παρουσίασε ένα ποιοτικό παραδοσιακό μονόπρακτο.

Πολύ λιτή και ενημερωτική η βιογραφική αναφορά του Μάκη Γαλανού στους Καρατζιάλε και Παναϊ Ιστράτι. Και θαυμάσια, μπορώ να πω, η εισήγηση της Εύης Λειβαδά για τους Κεφαλλήνες της Ρουμανίας: ενημερωτική, κατανοητή και ενδιαφέρουσα , παρ’ όλο το πρόβλημα ήχου που υπήρχε.

Εκείνο όμως που ήταν καταπληκτικό και θέλω να το τονίσω, ήταν ο τρόπος που αποφάσισαν οι διοργανωτές να μας φέρουν σε επαφή με τον λογοτέχνη. Αντί της συνηθισμένες αναγνώσεις αποσπασμάτων από το συγγραφικό του έργο, πράγμα που μπορεί να φέρει και κάποια υπνηλία, αποφάσισαν να παρουσιάσουν δύο θεατρικά μονόπρακτα.

Και τι να πω γι’ αυτό! Η σκηνοθέτης Σοφία Δελλαπόρτα είχε έμπνευση. Πολύ ωραία δουλειά, σκηνοθετικά ευρήματα, μοντέρνα παρουσίαση, καλοί ηθοποιοί, που σε γενικές γραμμές από ερασιτέχνες γινόταν επαγγελματίες.

Έκπληξη και πάλι! Αντί για διάλειμμα, ανάμεσα στα δύο μονόπρακτα, το σαξόφωνο του Φοίβου Μποζά να παίζει το Summertime και η Συλβάνα Τοντέα-Δεπούντη να το ερμηνεύει. Ήταν κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης.

Λυπάμαι που δεν μπορώ να αναφερθώ σε ονόματα πιο συγκεκριμένα. Δεν έχω αυτή τη δυνατότητα γιατί δεν υπήρχε πρόγραμμα. Και πιστεύω ότι αδικώ και τους μουσικούς, και τους ηθοποιούς και τους μεταφραστές αφού δεν συγκράτησε τα ονόματα τους για να τους αποδώσω τα εύσημα.

Θέλω να πω εν κατακλείδι ότι ήταν μια δουλειά που έγινε όλη με προσωπικό μεράκι, χωρίς αμοιβή, η είσοδος ελεύθερη και που ψυχαγώγησε τον κόσμο με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Πολύ σημαντικό για τις δυσκολίες της κοινωνίας μας σ’ αυτούς τους πέτρινους καιρούς. Και μάλιστα συνέβη σε μικρή επαρχιακή πόλη. Το Ληξούρι.

Να σημειώσω και κάτι που μου έκανε εντύπωση. Την εκδήλωση τίμησε η επίτιμος Πρόξενος της Ρουμανικής Πρεσβείας στην Πάτρα. Από το Δήμο Κεφαλονιάς δεν υπήρχε κανείς να την καλωσορίσει;

Γνώμη μου ταπεινή, χωρίς να είμαι ειδικός είναι ότι αν διορθωθούν κάποιες ατέλειες, είναι μια παράσταση που μπορεί να σταθεί άνετα δίπλα σε επαγγελματικό θίασο.

Ευχαριστώ πολύ για το ωραίο βράδυ που μας χαρίσατε.

Δήμητρα Τόρβα-Λησανδράτου

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 26.8.2013