Δωρεάν διακοπές για 530.000 ασφαλισμένους του ΟΓΑ

Η διάρκεια ισχύος του προγράμματος του κοινωνικού τουρισμού είναι μέχρι 31-03-2014, ενώ για τα προγράμματα εκδρομών και δωρεάν παροχής βιβλίων έως τις 31-12-2013. Τα νέα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομών της Αγροτικής Εστίας παρουσίασαν, σήμερα στα γραφεία της διοίκησης του ΟΓΑ, ο διοικητής του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός, παρουσία του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση.

Για «πολυδιάστατη κοινωνική παρέμβαση» έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, αναφερόμενος στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού για 120.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ, τονίζοντας ότι «δίνει ανάσες και μια μικρή στήριξη σε χιλιάδες αγρότες, ενισχύει τον εγχώριο τουρισμό και τονώνει την τοπική ανάπτυξη μικρών τουριστικών περιοχών».

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε, επίσης, στον σχεδιασμό παρόμοιου προγράμματος κοινωνικού τουρισμού -αλλά μικρότερης κλίμακας- για τους μισθωτούς εργαζόμενους από τον ΟΑΕΔ, αναβιώνοντας με τον τρόπο αυτόν μια δραστηριότητα της Εργατικής Εστίας, η οποία έχει καταργηθεί από τον Φεβρουάριο του 2012.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε νέα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ ακόμη και αν οφείλουν εισφορές μέχρι το ποσό των 4.000 ευρώ, ενώ θα εξομοιώνει το ασφαλιστικό καθεστώς του ΟΓΑ με αυτό του ΙΚΑ, παρέχοντας τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 62 έτη, εάν υπάρχουν 40 χρόνια πλήρους ασφαλιστικού βίου. «Κοινωνική ανάσα για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους αγρότες», χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο διοικητής του ΟΓΑ Δημήτρης Κοντός.

«Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα μας, διασφαλίζουμε σε χιλιάδες δικαιούχους την πρόσβαση στην ψυχαγωγία και στον πολιτισμό, κάτι που αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της Πολιτείας προς τους πολίτες. Τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας ενισχύουν και τονώνουν την τοπική τουριστική ανάπτυξη, τη θεατρική κίνηση και την αγορά του βιβλίου», τόνισε ο διοικητής του ΟΓΑ.

Τέλος, ο κ. Κοντός παρουσίασε στατιστικά στοιχεία της απορροφητικότητας των προγραμμάτων της Αγροτικής Εστίας για τα έτη 2011 και 2012. Στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού από 180.000 δικαιούχους συμμετείχαν 58.200 (ποσοστό συμμετοχής 32,33%).

Στο εκδρομικό πρόγραμμα από 29.200 δικαιούχους συμμετείχαν 9.838 (ποσοστό συμμετοχής 33,68%). Στο επιμορφωτικό πρόγραμμα από 800 δικαιούχους συμμετείχαν 95 (ποσοστό συμμετοχής 11,87%). Μεγαλύτερη ήταν η συμμετοχή στο πρόγραμμα παροχής βιβλίων (76,89%), όπου από 300.000 δικαιούχους συμμετείχαν 265.977, και στο πρόγραμμα παροχής εισιτηρίων θεάτρων, στο οποίο συμμετείχαν 52.682 σε σύνολο 100.000 δικαιούχων (52,68%).

Δικαιούχοι των προγραμμάτων είναι:

– Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ.

– Οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερήλικων.

– Οι ασφαλισμένοι του κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών (ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης).

– Τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι, παιδιά).

– Χήρες και ορφανά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου ΟΓΑ.

Για τη συμμετοχή στα προγράμματα απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:

– Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.

– Βιβλιάρια υγείας ΟΓΑ, θεωρημένα -σε ισχύ για το έτος 2013, (ατομικό και των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας.

– Ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης ή απόκομμα πληρωμής σύνταξης (εφόσον υπάρχουν) ή απόκομμα καταβολής εισφορών ασφαλισμένου.

– Τα άτομα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του ΟΓΑ, θα πρέπει επιπλέον να προσκομίσουν την επιστολή που τους έχει αποστείλει ο ΟΓΑ. Μετά την επεξεργασία των αιτήσεων, θα ακολουθήσει κλήρωση με ηλεκτρονική διαδικασία για την ανάδειξη των δικαιούχων που θα ενταχθούν στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας έτους 2013.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 14.5.2013, ΜΝM newpost