Τσερνομπίλ: Ο φόβος μπορεί να μας διδάξει

Συνήθως οι επέτειοι φανερώνουν κάτι που έχει τελειώσει. Κανείς όμως δεν ξεχνά, είκοσι επτά χρόνια μετά, τους γονείς που έθαψαν τα παιδιά τους, τις γυναίκες που είδαν τους άντρες τους να λιώνουν ζωντανοί πριν πεθάνουν, τους γέροντες που αναθυμούνται τις παλιές προφητείες της Βίβλου, τους μαθητές που δεν συναντιούνται πια στο σχολείο αλλά σε μονάδες λευχαιμικών ασθενειών, τα κορίτσια που κρύβουν την καταγωγή τους γιατί δεν θα βρουν σύντροφο για την ζωή τους και τις μητέρες που γέννησαν παραμορφωμένα παιδιά. Η σχέση μεταξύ ραδιοακτινοβολίας και ανάπτυξης της συχνότητας των νόσων του θυρεοειδούς έχει απόλυτα τεκμηριωθεί επιστημονικά. Η αισιόδοξη όμως άποψη κάποιων ειδικών ότι οι επιπτώσεις για τις χώρες εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (Λευκορωσία, Ουκρανία και Ρωσία), ήταν αμελητέες στερείται τουλάχιστον επιστημονικής βάσης.

Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι το ατύχημα του Τσερνομπίλ συνέπεσε κατά την ίδια χρονική περίοδο με το Ελληνικό Πάσχα που οι Έλληνες βρίσκονται στην ύπαιθρο και καταναλώνουν κυρίως γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας. Είναι επίσης σημαντικό ότι το ατύχημα έγινε γνωστό με τέσσαρις ημέρες καθυστέρηση. Ο εχθρός δεν ήταν ορατός, δεν μπορούσες να τον αγγίξεις και δεν είχε οσμή. Όλα φαίνονταν οικεία με το ίδιο χρώμα και σχήμα αλλά οι άνθρωποι άρχισαν να φοβούνται το νερό, το χώμα, τα δένδρα, τα λουλούδια.

Η αναδρομή στο βιβλικό Ρώσικο ατύχημα που δηλητηρίασε το περιβάλλον και την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως ιδιαίτερα σήμερα δεν γίνεται μόνο λόγω της καταστροφικής επετείου αλλά και λόγω των συνεχιζόμενων στρατιωτικών και ειρηνικών «πυρήνων» που εμφανίζονται συνένοχοι.

Η επιστήμη δεν έχει πια να δώσει τίποτε περισσότερο στους πυρηνικούς αντιδραστήρες ούτε και κερδίζει τίποτε από την παρουσία τους, άρα δεν θα χάσει τίποτε από την κατάργησή τους.

Αναμφισβήτητα ήδη βρισκόμαστε στο τέλος της ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων και δεν μας χρειάζεται ούτε ένα άλλο Τσερνομπίλ ή Φουκουσίμα ούτε περισσότερα πυρηνικά απόβλητα ούτε και ο «θάνατος» 200 και πλέον πυρηνικών εργοστασίων σε σεισμογενείς κυρίως περιοχές για να μας αναγκάσουν να αντιταχθούμε ξεκάθαρα σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανάστασή τους.

Δρ. Σπυρίδων Α. Θεοτοκάτος

Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 25.4.2013