Η παρέλαση των Ομογενών μας στην 5η λεωφόρο στην Νέα Υόρκη και στη Βοστώνη

Στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε και φέτος η ελληνική παρέλαση για τον εορτασμό της Εθνικής Παλινεγγεσίας στην 5η λεωφόρο του Μανχάτταν. Πέρα από τα ελληνικά σωματεία της Μείζονος Ν.Υ. που συμμετείχαν, έντονη ήταν η παρουσία των Κεφαλληνιακών Σωματείων με επικεφαλής την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων ΟΔΥΣΣΕΥΣ. Περισσότεροι – σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας – από 50 χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν την γαλανόλευκη λαοθάλασσα που τίμησε με την παρουσία της τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Η παρέλαση έχει καθιερωθεί και πραγματοποιείται από το 1951 στην 5η λεωφόρο ενώ η πρώτη παρέλαση στη πόλη έγινε το 1938.

Φέτος συμμετείχαν περίπου είκοσι χιλιάδες Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων, διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και θεωρείται η μεγαλύτερη διοργάνωση εθνικής παρέλασης στην διασπορά.

Αξίζει να σημειωθεί πως και φέτος την παράσταση έκλεψε το προεδρικό άγημα των Ευζώνων που ήρθε από την Ελλάδα για να συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας, τόνισε: «Είχαμε μια μεγαλειώδη παρέλαση που φαινόταν ότι η 5η Λεωφόρος πλέον δεν επαρκή για τον ελληνισμό. Υπήρχαν πάρα πολλοί παρελαύνοντες αλλά και πάρα πολλοί θεατές. Σε αυτό συνέβαλλε και η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και την Κύπρο, τα προβλήματα που έχουνε και ο καθένας ήθελε να εκπέμψει το δικό του μήνυμα. Αυτό που θέλω εγώ να πω είναι ότι ο καλύτερος σύμμαχος της Ελλάδος είναι η ομογένεια, η οποία ανησυχεί, ενδιαφέρεται και προσπαθεί από κοινού να βοηθήσει να περάσει η πατρίδα μας την κρίση γιατί στην Ελλάδα αξίζει μια καλύτερη τύχη».

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Χρίστος Παναγόπουλος, ο οποίος μίλησε στη δοξολογία και στη δεξίωση που προηγήθηκαν της παρέλασης, καθώς και σε εκδήλωση μετά δείπνου το Σάββατο το βράδυ, σε ξενοδοχείο της πόλης. Ο κ. Παναγόπουλος, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και του ελληνικού λαού, ευχαρίστησε την Ομογένεια για τα όσα κάνει για την Ελλάδα, στέλνοντας αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον της χώρας μας. Τελετάρχης της παρέλασης, την οποία διοργανώνει κάθε χρόνο η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, ήταν ο ελληνικής καταγωγής βοηθός διευθυντής του FBI στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Βενιζέλος και επίτιμη τελετάρχης η καθηγήτρια Αθηνά Δημητρίου, της οποίας ο σύζυγός της, Δημήτρης Δημητρίου, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, διετέλεσε για πολλά χρόνια στέλεχος της Ομοσπονδίας και εκ των βασικών εκφωνητών της παρέλασης.

Στη Βοστώνη

Η Φιλαρμονική της Λέσχης Αμερικανών βετεράνων έπαιξε Ελληνικά στρατιωτικά εμβατήρια στην Παρέλαση Βοστώνης

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JBoVQPH7fdg

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=p36bFgYYjv4

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 8.4.2013, Χ.Ν.Α.