Μεγαλόπρεπη εορτή του Αγίου Χαραλάμπους στο Ληξούρι (εσπερινός και ανήμερα)

Αθρόα η έλευση των Ληξουριωτών στην χθεσινοβραδινή λειτουργία και ανήμερα, που με πολλή πίστη και σεβασμό ευλαβούνται τον μεγάλο μάρτυρα του Χριστού, Άγιο Χαράλαμπο. Ο ναός τόσο κατά τον εσπερινό όσο σήμερα είναι γιομάτος από κόσμο, και μάλιστα, πολλοί άνθρωποι παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία από τα μεγάφωνα, έξω στον αύλειο χώρο του ναού.

Υπέροχη στάθηκε και η  καθιερωμένη φιλοξενία του επιτρόπου του ναού, Ιωάννη Λαδά, που κάθε χρόνο μετά τον εσπερινό, προσφέρει ζεύκι για τους μητροπολίτες και τους ιερείς και σε φίλους, στην οικία του. Η ακούραστη σύζυγός του, η  Ντουντούλα, μας εξέπληξε ακόμη μια φορά από την εκπληκτική κουζίνα της, που ήταν χωρίς υπερβολή, μοναδική, γευστική και χορταστική!

Στις 3:30 το απόγευμα όπως κάθε χρόνο αναμένεται να γίνει η ιερή λιτάνευση της εικόνας του Αγίου και του ιερού λειψάνου, που είναι μέρος από την αγία κάρα του Αγίου Χαραλάμπους, στους δρόμους της πόλης μας. Στη λιτανεία του Αγίου παρουσία θα έχει η ιστορική Φιλαρμονική του Ληξουρίου. Θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες στάσεις της λιτανικής πομπής, στο κελί του Αγίου Παναγή (παπα-Μπασιά) και στην πλατεία της πόλης.

Η εορταστικές εκδηλώσεις για τον Άγιο Χαράλαμπο, θα κλείσουν με την παράκληση, στον γεμάτο από πιστούς ομώνυμο ναό.

Ζώντας όλη αυτήν την αγάπη και το σεβασμό των Ληξουριωτών στον Άγιο Προστάτη της πόλης μας, Άγιο Χαράλαμπο, θυμήθηκα την παροιμία που  λέγανε οι παλαιότεροι στην περιοχή της Παλικής…

«Ο Άγιος Γεράσιμος ανοίγει τσι γιορτάδες, κι’ ο Άγιος Χαράλαμπος τσι κλει»

Και του χρόνου και πολλούς, μα είμαστε καλά να ξαναβρεθούμε με πίστη και αγάπη κοντά στον Άγιο Χαράλαμπο.

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 10.2.2013